Past Meetup

Budapest Science Meetup - December

This Meetup is past

53 people went

Location image of event venue

Details

Ezekkel az előadásokkal várunk titeket az év utolsó meetup-ján:

Lábnyomok az őserdőben – ősi erdő - és mezőgazdálkodási technikák és hosszútávú hatásuk a környezetre Közép-Amazoniában

Gonda Regina – University of Exeter, Régészeti Tanszék

Mire gondolunk, amikor egy természetfilmet nézünk az Amazonas-medence őserdejéről David Attenborough duruzsoló hangját hallgatva? Valószinűleg azt, hogy milyen csodálatos ez a hatalmas, érintetlen erdő. Egyes kutatók szerint azonban nincs Amazóniában olyan terület, ahol ne járt volna ember, azaz érintetlen erdő nem létezik. De vajon milyen életformát éltek itt az őslakosok? Halásztak és vadásztak? Esetleg növényeket is termesztettek? Ha igen, akkor hogyan próbálták a terméketlen, savas trópusi talajokat termékennyé tenni? Milyen egyéb erdő- és mezőgazdálkodasi technikákat használtak? És nem utolsó sorban, az életformájukkal hogyan és mennyire változtatták meg a környezetüket, az erdő struktúráját? Ezekre a kérdésekre keresek választ Közép-Amazóniában, a Purus és a Madeira folyók közötti erdőkben kutatva.

A doktori kutatásom része a Pre-Columbian Amazon-Scale Transformations (PAST) projektnek, amelyet az Európai Kutatási Tanács (ERC) támogat.

Egy különleges egér és egy váratlan őssejtbiológiai felfedezés

Vas Virág - MTA-TTK, Enzimológiai Intézet

A genomszekvenálás korában már nem meglepő, hogy számos öröklődő betegség hátterében álló génhibát pontosan lehet azonosítani. Az MTA TTK Enzimológiai Intézetében, a Frank-ter Haar szindróma (FTHS) öröklődő betegséget okozó sejtszintű folyamatokat is vizsgáljuk. A kutatás során olyan különleges egértörzset hoztunk létre, melyben ugyan az a génhiba (név szerint a Tks4 fehérjét kódoló gén mutációja) van jelen, mint az emberi FTHS-ben. Munkánk során arra derült fény, hogy ezeknek a mutáns egereknek a csontvelőjében lévő mesenchymalis őssejtjei nem képesek jól funkcionálni, vagyis a zsír és a csont irányú differenciációs képességük csökkent mértékű. Az előadás során betekintést nyerünk a Tks4 hiányos egér életébe, kitérünk az őssejtek jellemzésére és végül a Tks4 fehérje őssejt-biológiában betöltött új szerepével ismerkedünk meg.

Pulit a Holdra! - 6 és fél év a Google Lunar XPRIZE-ban

Pacher Tibor - PuliSpace

A Puli csapata 2010 júniusa óta dolgozik azon, hogy magyar űreszköz jusson el a Holdra. A világ legnagyobb technológiai versenyében a 29 indulóból még 16 állja a sarat, ötnek pedig már rakétaindítási szerződése is van. Bemutatjuk, hogyan áll a verseny és benne a Puli. És persze szó esik arról is, hogyan tovább!