Budapest Science Meetup - November

Budapest Science Meetup
Budapest Science Meetup
Public group

MTA Könyvtár

Arany János utca 1. · Budapest

How to find us

A meetup szokás szerint a második emeleti előadóban lesz.

Location image of event venue

Details

A novemberi meetup programja:

Úton az onkohematológiai kórképek személyre szabott kezelése felé

Dr. Kiss Richárd - MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport, Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet

A modern onkológiai kutatások célja az úgynevezett személyre szabott kezelések kialakítása, melyben az onkohematológia, vagyis az orvostudomány a vérképző- és nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedéseivel foglalkozó ága mindig is élen járt. A krónikus mieloid leukémia (CML) volt az első daganatos betegség, melynek a genetikai háttere felfedezésre került, ez később elvezetett ezen betegség célzott kezeléséhez, mely az onkológia mindeddig legnagyobb sikertörténete, és így a CML a személyre szabott kezelés igazi modellbetegségéve vállt.

Munkacsoportunk leukémiákban és limfómákban olyan genetikai markereket keres, melyek segítségével lehetővé válik a betegség kimenetelének pontosabb becslése, a kezelés hatékonyságának megítélése, vagy akár új terápiás célpontok meghatározása, vagyis a személyre szabott kezelés megteremtése minél több hematológiai kórképben, mely végső soron a betegek életkilátásait javítja.

Kozmikus aranybánya: Gravitációshullám- és fényjelek egy ütköző neutroncsillag-párból

Raffai Péter - ELTE TTK Atomfizikai Tanszék

Augusztus 17-én a LIGO detektorok újabb gravitációshullám-jelet észleltek. A GW170817, ami az eddigi legerősebb és legközelebbről érkezett jel, két összeütköző neutroncsillagból származott. A jel után 2 másodperccel űrteleszkópok egy rövid gamma-felvillanást észleltek, órákkal később pedig a forrás halványodó utófényét is megfigyelték a csillagászok. A sikeres megfigyelésekhez a LIGO mellett az olaszországi Virgo gravitációshullám-detektor is elemi fontosságúnak bizonyult, a felfedezésben pedig az ELTE kutatóinak is jutott szerep.

Az esemény áttörés a többcsatornás csillagászatban, első lépés a gravitációshullám-kozmológiában, és választ ad arra is, honnan származik a Föld aranykészlete: ütköző neutroncsillagokból.

Meetup: A felfedezésről a http://444.hu -n lévő blogunkon írtunk bővebben: https://sciencemeetup.444.hu/2017/10/16/eloszor-detektaltak-osszeutkozo-neutroncsillagok-gravitacios-hullamait

A rablóállam nyomában - Magyar közbeszerzések empirikus elemzése[masked]

Tóth István János, Hajdu Miklós - Corruption Research Center Budapest ( http://www.crcb.eu )

A helyes fogalomhasználat szükséges feltétele egy jelenség eredményes elemzésének, a jelenséget működtető tényezők feltárásának. Voltaképpen ez az első lépés egy kutatási problémára adott válasz felé. Ezért az előadás első részében a politikai gazdaságtan néhány fogalmáról lesz szó röviden, amelyeket Magyarországon jellemzően nem, vagy hibásan használnak: korrupció, korrupciós kockázat, járadékvadászat, állam foglyul ejtése, haveri kapitalizmus, rablóállam.

Ezt követően[masked] között lebonyolított mintegy[masked] magyar közbeszerzés adatait vizsgáljuk ökonometriai eszközökkel és a folyamatban lévő kutatási program első eredményeit ismertetjük. A szereplők és mechanizmusok bemutatása után vizsgáljuk a versenyerősség és korrupciós kockázatok erősségét a nyertes cégek különféle csoportjaiban. Az eddigi empirikus eredmények megerősítik a korrupciós kockázatok, a versenyerősség és a nyertes cégek tulajdonosainak politikai kapcsolatai közötti összefüggéseket és a rablóállam magyarországi létezésére utalnak. A közbeszerzéseken keresztül a miniszterelnök családtagjai, valamint barátai által tulajdonolt cégek, mint közbeszerzések nyertesei előnyt élveztek[masked] között a többi nyertes céghez képest.