Past Meetup

Budapest Science Meetup - Április

This Meetup is past

138 people went

MTA Könyvtár

Arany János utca 1. · Budapest

How to find us

A meetup szokás szerint a második emeleti előadóban lesz.

Location image of event venue

Details

Az áprilisi meetup programja:

Az interaktivitás természetrajza
Vitályos Gábor - Vitályos Consulting/ Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

Előbb utóbb minden ügyünk, dokumentumunk a virtuális térbe helyeződik, és az információtechnológia interaktív eszközeivel kezeljük azokat. Nemcsak a dokumentumaink lesznek a virtuális térben, ahogy ezt a papírmentes iroda eszméje több évtizede hirdeti, hanem kommunikálni is egyre inkább virtuálisan megjelenő szereplőkkel fogunk.

Az életminőségnek egy új szférája jelenik meg, és válik mind meghatározóbbá: az egyre bonyolultabb és egyre szaporodó ügyeink biztonságos, korrekt, gördülékeny, félreértésmentes intézésének, valamint az egyre fenyegetőbb információs túlterhelés kezelésének lehetősége, képessége a virtuális térben. Új szakterület van kialakulóban: az interaktivitás szakterülete.

Mélytanulás: áttörés a mesterséges intelligenciában
Balogh György - Ultinous Zrt, társalapító, CTO

Az elmúlt években jelentős áttörés történt a mesterséges intelligencia (MI) területén. Számos területen az MI már az emberi szakértőket is jelentősen túlszárnyalja.
Az előadásban áttekintést adunk az elmúlt évek legfontosabb eredményeiről és röviden bemutatjuk, hogy működnek ezek a modellek. Kicsit részletesebben bemutatjuk, hogyan működik az egyre szélesebb körben alkalmazott arc felismerés.

Orosz állami befolyás a magyar online hírportálokra[masked]
Tóth István János - Corruption Research Center Budapest

Az alábbi tanulmányban az orosz állami befolyás lehetőségét vizsgáljuk a kormányközeli magyar online portálokra kvantitatív és kvalitatív tartalomelemzés segítségével. Az elemzés során[masked] közötti időszakban kilenc magyar nyelvű portál (888.hu, hidfo.ru, index.hu, lokal.hu, magyaridok.hu, mindenegyben.com, mno.hu, origo.hu és a pestisracok.hu) cikkeit töltöttük le az internetről és rendeztük adatbázisba. Összesen több mint 1 millió cikket, és 278 millió szót dolgozunk fel és elemezünk. Az elemzés során a kormányközeli portálok (888.hu, lokal.hu, magyaridok.hu és pestisracok.hu) és a kormánytól független portálok (mno.hu és index.hu), valamint origo.hu tartalmát hasonlítjuk statisztikai eszközökkel a hidfo.ru-n megjelent cikkekhez. A nyelvi profilalkotás eredményei alapján a hidfo.ru cikkei orosz nyelvi sajátosságokat mutatnak és idegen nyelvről való fordítások.