Budapest Science Meetup - Június

Every 2nd Thursday of the month

MTA Könyvtár

Arany János utca 1. · Budapest

How to find us

A meetup szokás szerint az MTA Könyvtár második emeleti előadójában lesz megrendezve.

Location image of event venue

Details

A júniusi meetup programja:

Mi hiányzik a földi csillagok begyújtásához, avagy miért kellenek még kutatások a fúziós erőművekhez?

Dunai Dániel - MTA Wiegner Fizikai Kutatóközpont

A Nap fúzióval termeli a földi élet kialakulásához és fennmaradáséhoz szükséges energiát mintegy 5 milliárd éve. Az emberiségnek már majdnem 70 éve sikerült ezt az energiaforrást kontrollálatlanul felszabadítani hidrogénbombák formájában. Miért nem üzemelnek ma fúziós erőművek, ha a maghasadáson alapuló atombomba robbantások után alig egy évtizeddel már munkába álltak az első energiatermelő atomreaktorok prototípusai. A fúziós energiatermelés előnyei számosak és jobbára közismertek (gyakorlatilag korlátlan és földrajzilag egyenletesen elérhető üzemanyag, a reakció végterméke ártalmatlan hélium, nincs energiatermelés közbeni üvegházhatású gáz kibocsátás) még sincsenek hálózatra termelő fúziós reaktorok. Mikor lesznek, ha lesznek? Hol tartunk ma és mik a fő korlátok? Mennyit fordítunk kutatásokra, és hogyan aránylik ez az összeg más energetikai költségekhez? Az előadásban a fizikai háttér mellett jelentős hangsúlyt kap a technológiai problémák ismertetése is. Hogyan kell például olyan fánkot sütni, amely belsejében nagyjából 1000 m3 100 millió C° -os lekvárt mágneses térből gyúrt tészta tart össze és a -269 C° –os cukormáz a külső héj.

A bizalom szerepe a gazdasági fejlődésben

Győrffy Dóra - PPKE BTK, Nemzetközi és Politikatudományi Intézet

Warren Buffet híres mondása szerint a bizalom olyan, mint a levegő – amikor jelen van, senki nem veszi észre, ha azonban hiányzik, mindenkinek feltűnik. A gazdaságban betöltött szerepének kutatása mégis csupán néhány évtizedre nyúlik vissza, mivel a racionális paradigmára épülő közgazdaságtan számára kihívást jelent ez a jelenség. Az előadás első felében a módszertanról lesz szó, a bizalom fogalmának és kutatásának nehézségeiről. Az előadás második részében a személyközi és intézményi bizalom gazdaságban betöltött szerepéről mutatok be néhány eredményt. Zárásként a makroszintű bizalom kiépítésének paradoxonjairól és jelenlegi kihívásairól fogok beszélni.

Személyre szabott egészségmegőrzés: precíziós medicina lehetőségei a teljes test MR-től a poligénes rizikóbecslésig

Duda Ernő - Medipredict

Az elmúlt évtizedekben az orvostudomány robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, mely a mai napig tart. E technológiai forradalom során számos vizsgálati módszer jött létre és vált elérhetővé. Ilyenek például a szervezet egyes biológiai rendszereinek átfogó elemzését lehetővé tevő OMICS vizsgálatok; az egyes betegségek beazonosítását akár évekkel a tünetek megjelenése előtt lehetővé tevő fejlett képalkotó módszerek, mint a coronaria CT vagy a teljes test MR; élettani adatok folyamatos gyűjtését megvalósító hordozható okoseszközök stb.

Ezek az új vizsgálati lehetőségek a betegségek korai észlelésének, és személyre szabott intervenciójának ígéretét hordozzák. Azonban ennek a víziónak a megvalósulása igen összetett és integratív megközelítést igényel annak érdekében, hogy az emberek számára tényleges, klinikailag szignifikáns és személyesen is megtapasztalható egészségnyereséget jelentsen.

A Medipredict célja, hogy kevert OMICS vizsgálatok (teljes genom szekvenálás, bél mikrobiom vizsgálat, metabolomika), modern képalkotó és hagyományos orvosi vizsgálatok integrációjával egy minden eddiginél érzékenyebb betegség szűrést, és pontosabb előrejelzést valósítson meg ügyfelei számára. Előadásunkban nemzetközi példák segítségével mutatjuk be a Medipredict által alkalmazott eljárást és annak kihívásait.