Budapest Accessibility Meetup #1

Details

[The language of this meetup is Hungarian. 🇭🇺 Ez a meetup magyar nyelvű.]

Sok szeretettel várunk mindenkit a Budapest Accessibility Meetup első találkozóján, ahol három izgalmas előadás mellett a meetup jövőbeli terveiről is eszmét cserélünk majd.

A rendezvény egyben a Global Accessibility Awareness Day 2019 (#GAAD) egyik eseménye is. (https://www.globalaccessibilityawarenessday.org/events.php)

❗️A részvétel ingyenes, de minimum egy ☕️kávé + 🍰süti mértékéig „kötelező” fogyasztáshoz kötött, amivel a helyszínt támogathatjátok.

Az előadások:

🎤Kovács Dóra Zsófia (UX Designer, Mito), Ferenczi Bálint (Head of UX, Mito):
A digitális akadálymentesség alapjai

Mit tanultunk a digitális akadálymentességről amikor újraterveztük egy nagy bank weboldalát? Perszónák, framework-ok, designerek és fejlesztők közötti egyértelmű kommunikáció, akadálymentes annotációk, jól strukturált felépítés.

🎤Szuhaj Mihály (kuratóriumi elnök, INFOALAP):
„Hány éves a kapitány?”, avagy webes matematikai tartalom akadálymentesen

A matematikai tartalmak egyszerre látható és hallható, akadálymentes internetes közléséhez ismét egy szabvány van segítségünkre. A W3C MathML jelölőnyelv 2015 óta nemzetközi szabvány. Ám a régóta használatos, LaTeX leírónyelven készített matematikai kifejezések HTML-be ágyazott közlése is hozzáférhető a látássérült emberek számára. Mindez forradalmasítja a vak tanulók matematika oktatását.

🎤Szántai Károly (Web és UX akadálymentességi szakértő, Akadálymentesweb.hu):
„Ne szédíts!”

A webes felhasználói felületeken alkalmazott egyes speciális mozgások, áttűnések és animációk bizonyos felhasználóknál émelygést, szédülést vagy fejfájást okozhatnak. Ez az új web akadálymentességi probléma az átlagos felhasználók mellett, fokozottan kihat azokra, akiknek az egyensúlyozó rendszerüket érintő betegségük van.

🕰A tervezett (és módosított) időbeosztás:

18:00 – 18:30 Érkezés, kötetlen beszélgetés
18:30 – 19:00 1. előadás
19:00 – 19:30 2. előadás
19:30 – 20:00 3. előadás
20:00 – Zárás, kötetlen beszélgetés

❤️Köszönjük a helyszínt a Nem Adom Fel Kávézó és Étteremnek (http://nemadomfelkavezo.hu), ahol maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában.

♿️A helyszín akadálymentes. A meetup-on nem lesz jeltolmácsolás, de ha valaki előzetesen jelzi az erre vonatkozó igényét, akkor természetesen megpróbálunk jeltolmácsot is biztosítani.