Open Government

This is a past event

34 people went

Location image of event venue

Details

A programot folyamatosan frissítjük.

Johann Höchtl: The case of opendataportal.at

The meetup pitch will present the motivations for the project opendataportal.at, which serves as a portal to private sector data of companies, NGOs, academic resources and data voluntarily provided by private persons and thoughts about its feasibility and sustainability.

Dr. Johann Höchtl is a research fellow at Danube University Krems, Center for E-Governance, Austria. His doctoral thesis is in the realm of digital communication among administrative units and design elements of an open government data architecture. His current research focus is in the topic of Open Data and semantic technologies. Johann Höchtl is member of OKFN Austria and member of Cooperation Open Government Data Austria, where he is heading the data quality sub working group.

Reszkető Petra: International Budget Partnership

Az International Budget Partnership (IBP) az állami költségvetések átláthatóságát és nyilvánosságát ösztönzi nemzeti kormányok és szakértők bevonásával. A szervezet hosszú távú célja a kormányzás minőségének javítása, ezáltal is a szegénység visszaszorítása. Az IBP a Budapest Intézetet kérte fel a magyarországi helyzet feltérképezésére, valamint a hazai, kormányzati és civil érintettek gyakorlatának felmérésére. Magyarországon 2014 júliusában került bevezetésre az ún. Open Budget Survey (OBS) Tracker, mely a központi költségvetéssel kapcsolatos dokumentumok, információk és adatok elérhetőségét értékeli egy jelzőrendszeren keresztül.

A Budapest Intézet elemzést (http://budapestinstitute.eu/index.php/projektek/adatlap/a_koezponti_koeltsegvetes_atlathatosaga_a_magyarorszagi_helyzet_felterkepez/hu) készített a Tracker bevezetése előtti helyzetről, majd egy év múlva a bevezetés megfogható eredményeit fogja elemezni. A vizsgálat során kvalitatív módszerekre (kérdőívezés, stakeholder elemzés, média tartalomelemzés) támaszkodunk. Az október 16.-i előadásunkon az első elemzésünk felépítését és eredményeit fogjuk bemutatni.

Reszkető Petra politikai gazdaságtant (MPhil) végzett közgazdász. Szakmai fókusza az üzleti környezet javítása (főként KKV szektor), a romák társadalmi integrációja, kormányzati hatékonyság és transzparencia mérése illetve kapcsolódó kvantitatív és kvalitatív módszerek használata. A Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet egyik alapító tagjaként és szenior kutatójaként számos értékelő vizsgálatot és hatáselemzést vezetett. Az Intézet alapítása előtt Petra a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban dolgozott, ahol különböző szakértői bizottságokban képviselte Magyarországot az Európai Unióban.

Madarász Csaba: Üvegfalu

Mintaértékű önkormányzati átláthatósági projektet indított az eDemokrácia Műhely Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából. Az Üvegfalu néven futó program során kidolgozzuk, és egy vidéki kistelepülésen, Pázmándon pilotprojektként el is indítjuk a teljesen (a döntéselőkészítéstől a pénzek elköltéséig) átláthatóan működő önkormányzat modelljét.

---

A Budapest Open Knowledge Meetup az e-Kormányzat Műhelykonferencia (http://w3c.hu/archivum/2014/hunews.html#pid_[masked].hun_w3c.hu) partner eseménye.