• Digital Analytics meetup #22 - Γεωργία ακριβείας

  Ξεκινάμε την καινούργια χρονιά με κάτι καινούργιο. Τρίτη 25 Φεβρουαρίου[masked]:30, θα συναντηθούμε στον γνωστό χώρου του OK!Thess για να δούμε τις εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογία και η χρήση των δεδομένων στον τομέα της γεωργίας. Η γεωργία ακριβείας θεωρείται από πολλούς ως ο δρόμος που θα οδηγήσει σε εξέλιξη, ειδικά για τις γενιές της νέας χιλιετίας, επιτυγχάνωντας αύξηση της παραγωγικότητας και προσφέροντας συγχρόνως οφέλη προς το περιβάλλον.
  Θα έχουμε την δυνατότητα να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει γεωργία ακριβείας και τον συνδυασμό τεχνολογιών που απαιτείται (π.χ. αισθητήρες, δορυφορικά δεδομένα, drones). Nα συζητήσουμε τις ανάγκες της αγοράς σε επαγγελματίες στο χώρο της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, αλλά και την εξέλιξη που υπάρχει σε αυτό τον τομέα τα τελευταία χρόνια σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
  Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε 2 πρωτοπόρες εταιρίες της πόλης μας, με πολυετή εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες θα μας κάνουν μια εισαγωγή στις ανάγκες της γεωργίας ακριβείας, στον τομέα της ανάλυσης ψηφιακών πληροφοριών (digital analytics).

  GeoSense (http://www.geosense.gr/) – Βασίλης Πολύχρονος (CTO & Co-Owner)
  Θα μας παρουσιάσει πως η σύγχρονη τεχνολογία των drones και των ειδικών καμερών εμπλουτίζει τις διαδικασίες παραγωγής με κρίσιμες πληροφορίες που υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κοστολόγηση και την παραγωγή. Με την αρωγή τους, το εμπειρικό μοντέλο λήψης αποφάσεων μετασχηματίζεται σε ένα σύγχρονο και τεκμηριωμένο που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την αποτελεσματικότητα κάθε παραγωγικής δράσης.
  Στόχος τους, η γρήγορη και αντικειμενική επιθεώρηση της παραγωγής, ο εντοπισμός προβλημάτων, η χαρτογράφηση τους σε όρους έκτασης και έντασης και η παραγωγή ζωνών διαχείρισης.
  Τα αναμενόμενα οφέλη πολλαπλά και ενδεικτικά αναφέρονται η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της απόδοσης των εισροών η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων.
  Ο Βασίλης Πολύχρονος (https://www.linkedin.com/in/vpoly/), Τεχνικός Διευθυντής και ιδρυτής της GeoSense, είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομολόγου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (Leeds, UK).

  Tractor GPS (http://tractorgps.gr/) – Αριστόδημος Ζαμίδης (Founder & CEO)
  Θα γίνει παρουσίαση βασικών εργαλείων συλλογής δεδομένων από τον αγρό, όπως αγρομετεωρολογικοί σταθμοί, αισθητήρες και συστήματα πρόωρης πρόγνωσης εντοπισμού εχθρών καλλιέργειας. Ο συνδυασμός των εξαγόμενων δεδομένων, η σύνθεση με τα εναέρια δεδομένα και η αξιοποίηση όλων αυτών για την παροχή υπηρεσιών “Γεωργίας Ακριβείας” με σκοπό την βελτίωση των αγροτικών εργασιών για εξοικονόμηση πόρων από τις αγροτικές εφαρμογές.
  Ο Αριστόδημος Ζαμίδης (https://www.linkedin.com/in/aristodimos-z-76804741/), είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός. Η σταδιοδρομία του στον τομέα της διάθεσης γεωργικού εξοπλισμού, ξεκίνησε στην οικογενειακή επιχείρηση γεωργικών μηχανημάτων Ζαμίδης. Αξιοποιώντας την εργασιακή του εμπειρία, ξεκίνησε να δημιουργεί το δικό του οικοσύστημα με κέντρο τη «Γεωργία Ακριβείας». Την τελευταία δεκαετία υπήρξε ιδρυτής σε 2 Ελληνικές εταιρίες τεχνολογίας (TractorGPS και Agromet) που συνεχίζουν έως και σήμερα την επιτυχημένη πορεία τους στον τομέα της έξυπνης γεωργίας. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων και σεμιναρίων «Γεωργίας Ακριβείας» ως εισηγητής.

  Πρόγραμμα
  Θα ακολουθήσουμε το γνωστό πρόγραμμα και των προηγούμενων συναντήσεων μας:
  - 18.30 Μαζευόμαστε στο φουαγιέ του OK!Thess, για να γνωριστούμε και να τσιμπήσουμε snacks
  - 19.00 Ξεκινάνε οι παρουσιάσεις
  - 20:30 Ολοκλήρωση των παρουσιάσεων. Όπως πάντα θα έχουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, να πιούμε μπύρες παρέα και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την κοινότητα και προτάσεις για επόμενα meetup
  O χώρος του meetup είναι στο φουαγιέ του ισογείου του OK!Thess, γωνία Κυδωνιών & Μαρίας Κάλλας

  Εγγραφή
  Όπως πάντα η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, με την εγγραφή στο meetup.com.

  1
 • Joint meetup - A/B testing

  OK!Thess

  Κλείνουμε την χρονιά με μια συνάντηση όπου συζητάμε, παρέα με το Thessaloniki Software Testing & QA Meetup, το θέμα της βελτιστοποίησης ιστοτόπων με βάση τα δεδομένα. Είναι η τελευταία μας συνάντηση για το 2019 και θα γίνει είναι στις 16 Δεκεμβρίου 2019, στο OK!Thess. Θα δούμε πως μπορεί να βοηθήσει το A/B testing να βελτιώσουμε το περιεχόμενο και την διάταξη του σε ένα website ή μια mobile εφαρμογή, ώστε να πετύχουμε μεγιστοποίηση του conversion rate (CRO). Επειδή όποιος έχει ασχοληθεί με το A/B testing, ξέρει ότι είναι μια απαιτητική διαδικασία η οποία πολλές φορές καταλήγει να είναι αρκετά χρονοβόρα (με τις περισσότερες καθυστερήσεις να συμβαίνουν κατά την δημιουργία και τον έλεγχο των πειραμάτων). Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε αυτοματοποιημένο οπτικό έλεγχο με την βοήθεια της μηχανικής μάθησης. Επίσης πως οι έλεγχοι μπορούν να ενσωματωθούν στον υφιστάμενο κύκλο ανάπτυξης.

  How to start A/B testing and not regret it later
  Ο Παναγιώτης Τζαμτζής (https://www.linkedin.com/in/tzamtzis/) θα παρουσιάσει τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία A/B testing σήμερα, τις πιο γνωστές λύσεις που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιούν αυτού του τύπου τα εργαλεία οι οργανισμοί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συνήθως. Το A/B testing σε συνδυασμό με τα web analytics είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε οργανισμού με ισχυρή online παρουσία, αφού επιτρέπει να γίνουν με εύκολο και δομημένο τρόπο πειράματα τα οποία στην συνέχεια θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις για αλλαγές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει περισσότερο νόημα στα δεδομένα συμπεριφοράς των επισκεπτών που συλλέγουμε, για να παρουσιάσει προσωποποιημένο περιεχόμενο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη αλλά και να βοηθήσει στον έλεγχο ποιότητας.

  Ο Παναγιώτης Τζαμτζής είναι ο διοργανωτής του Digital Analytics Meetup Thessaloniki (https://digitalanalytics.gr/) και Head of Data-ops στην Baresquare (https://www.baresquare.com/). Έχει περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη και την διαχείριση Digital analytics projects σε μικρές επιχειρήσεις μέχρι και διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Sony global, Dixons Carphone κτλ.). Έχει σπουδές στην Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πάθος του είναι η αυτοματοποίηση διαδικασιών και επίλυση προβλημάτων με την βοήθεια της τεχνολογίας.

  A/B Test Automation
  Ο Γιάννης Πουρδάνης(http://www.linkedin.com/in/jpourdanis) θα παρουσιάσει το εργαλείο Applitools, το οποίο δίνει την δυνατότητα αυτοματοποιημένου οπτικού ελέγχου με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Θα μας δείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος όταν προσπαθεί να συγκρίνει το οπτικό αποτέλεσμα σε ιστότοπους και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, αλλά και τα διαφορετικά επίπεδα ελέγχου που προσφέρει το συγκεκριμένο εργαλείο. Τέλος θα παρουσιάσει ένα μικρό demo που δείχνει πως μπορεί να ενσωματωθεί το Applitools με τα υπάρχοντα Selenium tests, ώστε να γίνει μέρος του κύκλου ανάπτυξης των A/B tests.

  O Γιάννης Πουρδάνης είναι Software engineer στο testing με 7 χρόνια προϋπηρεσία σε αυτό τον τομέα. Είναι απόφοιτος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας και ξεκίνησε την καριέρα του σαν Software developer. Πριν 4 χρόνια άλλαξε κατεύθυνση η πορεία του σε Quality Assurance Engineer μέσα από μια πολυλειτουργική agile ομάδα. Σήμερα διοργανώνει το Thessaloniki Software Testing & QA Meetup και περνάει πολύ χρόνο μαθαίνοντας περισσότερα για την ποιότητα λογισμικού.

  Πρόγραμμα
  Ακολουθούμε το γνωστό πρόγραμμα:
  18.30 Μαζευόμαστε στο φουαγιέ του OK!Thess, για να γνωριστούμε
  19.00 Ξεκινάνε οι παρουσιάσεις
  20:30 Ολοκλήρωση των παρουσιάσεων. Όπως πάντα θα έχουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, να πιούμε μπύρες παρέα και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την κοινότητα και προτάσεις για επόμενα meetup

  O χώρος του meetup είναι στο φουαγιέ του ισογείου του OK!Thess, γωνία Κυδωνιών & Μαρίας Κάλλας, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.

  1
 • Digital analytics meetup - A Day with Jordan Tigani | Live Streaming

  CITY College, University of York Europe Campus

  Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου θα είναι στην Αθήνα, στα γραφεία της Google, o Jordan Tigani (Director του BigQuery). Επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε από κοντά την ομιλία του καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μια live σύνδεση μέσω streaming. Σε συνεργασία με το GDG Cloud Greece meetup, μαζευόμαστε στο City college (στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) για να μην χάσουμε την ευκαιρία να δούμε πως βλέπει την εξέλιξη του BigQuery ένας από τους εμπνευστές του. Ο Jordan Tigani ήταν μέλος της ομάδας που εξ'αρχής εμπνεύστηκε το BigQuery και στήσανε όλη την λογική του εργαλείου χρησιμοποιώντας υπάρχουσες αλλά και νέες τεχνολογίες.

  Το πρόγραμμα της συνάντησης μας είναι το παρακάτω:
  18:00 Μαζευόμαστε στο Auditorium του City college
  18:30 Modernizing your data analytics with BigQuery από τον Jordan Tigani
  19:30 Q&A - Συζήτηση ομιλίας
  20:00 Beeralizing

  ΠΡΟΣΟΧΗ, ο χώρος συνάντησης αυτή την φορά είναι το City College στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!

  Το συγκεκριμένο event διοργανώνεται σε συνεργασία με το GDG Cloud Greece meetup και το YET (Young Entrepreneurs Thessaloniki)

 • Digital analytics meetup #20 – Web analytics & ιδιωτικότητα

  Πριν μερικούς μήνες όλοι μιλούσαν για τον καινούργιο Ευρωπαϊκό κανονισμό σχετικά με την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων (GDPR) και την ιδιωτικότητα των χρηστών. Ο καιρός πέρασε, κάποιες παλιές πρακτικές έχουν αλλάξει, αλλά σίγουρα τίποτα δεν θυμίζει τα καταστροφικά σενάρια που είχαν ακουστεί. Τι πραγματικά έχει συμβεί; Πόσο έχει επηρεάσει τελικά αυτή η αλλαγή τον τρόπο που συλλέγουν τα websites δεδομένα χρηστών; Εκτός από την νομοθεσία τι τεχνικές αλλαγές υπάρχουν στο web που διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα; Στην συνάντηση μας θα έχουμε 2 ομιλίες όπου θα δούμε την σημερινή κατάσταση και τις εξελίξεις που περιμένουμε να δούμε στο άμεσο μέλλον.

  Ο Βαγγέλης Καμαράκης (Attorney at Law, LLM, MBA, CIPP/E, CIPM, Privacy Professional and GDPR trainer @ Evangelos Kamarakis & Associates) θα μας εξηγήσει τις αλλαγές που έχουν έρθει με την εφαρμογή του κανονισμού και θα παρουσιάσει παραδείγματα από την εφαρμογή του. Θα δούμε τις εξελίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την εφαρμογή του κανονισμού διαχείρισης προσωπικών δεδομένων που εμφανίστηκε στην Καλιφόρνια (CCPA – California Consumer Privacy Act), αλλά και τα τελευταία νέα σχετικά με τον κανονισμό για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (aka cookie law, aka ePrivacy Regulation).

  Εκτός όμως από τις αλλαγές στην νομοθεσία τα τελευταία 1-2 χρόνια έχουν έρθει πολλές σημαντικές τεχνικές αλλαγές στον τομέα της ιδιωτικότητας και στους περιηγητές ιστοσελίδων (web browsers). H Apple έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο ενάντια σε τρόπους διαφήμισης οι οποίοι έχουν σαν βάση τα προσωπικά δεδομένα και την ταυτοποίηση επισκεπτών, η Mozilla έχει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου οι επισκέπτες έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο της χρήσης των δεδομένων τους. Ακόμα και η Google έχει ανακοινώσει ότι προετοιμάζει αλλαγές που θα βοηθήσουν την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου.

  Ο Παναγιώτης Τζαμτζής (Digital analytics consultant @ baresquare) θα παρουσιάσει όλες τις τεχνικές ταυτοποίησης χρηστών που υπάρχουν στο web και θα εξηγήσει με απλό τρόπο τι αλλαγές σκοπεύει να φέρει η λύση που φέρνει το κάθε «στρατόπεδο». Οι εξελίξεις που τρέχουν τον τελευταίο καιρό είναι πολύ συναρπαστικές και σίγουρα θα φέρουν επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν πολλές online τεχνολογίες σήμερα. Ελάτε να δούμε μαζί την σημερινή κατάσταση, αλλά και να συζητήσουμε πως μπορεί να μοιάζει το web στο μέλλον με λιγότερα cookies.

  Πρόγραμμα
  Θα ακολουθήσουμε το γνωστό πρόγραμμα και των προηγούμενων συναντήσεων μας:
  18.30 Μαζευόμαστε στο φουαγιέ του OK!Thess, για να γνωριστούμε και να τσιμπήσουμε snacks
  19.00 Ξεκινάνε οι παρουσιάσεις
  20:30 Ολοκλήρωση των παρουσιάσεων. Όπως πάντα θα έχουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, να πιούμε μπύρες παρέα και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την κοινότητα και προτάσεις για επόμενα meetup
  O χώρος του meetup είναι στο φουαγιέ του ισογείου του OK!Thess, γωνία Κυδωνιών & Μαρίας Κάλλας, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.

  Εγγραφή
  Όπως πάντα η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, με την εγγραφή στο meetup.com. Για να εγγραφείτε μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της κοινότητας στο meetup.com
  Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την συνάντηση, προηγούμενες συναντήσεις και νέα της κοινότητας μπορείτε να δείτε στην σελίδα του meetup: https://digitalanalytics.gr/interesting-news/meetup-20-web-analytics-privacy-gdpr-ccpa/

  2
 • Digital analytics meetup #19 – Data operations by COSMOTE

  Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου επιστρέφουμε με καινούργια συνάντηση. Αυτή την φορά θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε πως χρησιμοποιεί τα δεδομένα για να βελτιώσεις τις υπηρεσίες του ένας τεράστιος ελληνικός οργανισμός, ο όμιλος ΟΤΕ. Θα δούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας οργανισμός όταν περνάει μέσα από την διαδικασία του Digital transformation αλλά και τα οφέλη με την επιτυχή ενσωμάτωση της τεχνολογίας και των δεδομένων στις διαδικασίες του. Οι ομιλητές μας θα εξηγήσουν πως έχει αλλάξει η καθημερινότητα μέσω της χρήσης των IoT δεδομένων, την επανάσταση που αναμένεται να φέρει το δίκτυο 5G στην καθημερινότητα των ανθρώπων μέσω των εφαρμογών του στον τομέα του digital analytics, την χρήση μοντέρνων τεχνικών ανάλυσης/συλλογής real-time δεδομένων αλλά και πως μπορεί να γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων φιλικότερη στον τελικό χρήστη μέσω ενός voice assistant. Ετοιμαστείτε για μια συνάντηση με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις με πραγματικές εφαρμογές που είναι ήδη ενεργές σε μεγάλη κλίμακα.

  COSMOTE
  Με κεντρικό μήνυμα «ένας κόσμος, καλύτερος για όλους», η COSMOTE αποτελεί την ενιαία εμπορική μάρκα για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου ΟΤΕ. Αποστολή της, είναι να φέρει τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε όλους, ώστε να μπορεί ο καθένας να αξιοποιεί πλήρως τις ευκαιρίες του σήμερα και παράλληλα να χτίζει ένα καλύτερο αύριο.
  Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη εξαετία, οι επενδύσεις του ξεπέρασαν τα €2 δισ. Επιπλέον, υλοποιεί επενδύσεις ύψους €2 δισ. έως το 2022, για να προσφέρει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και το κινητό. Το μέγεθος, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Ομίλου ΟΤΕ αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υπό την ενιαία εμπορική ονομασία COSMOTE

  Ομιλητές
  Οι 3 ομιλητές μας είναι επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών η οποία τους επιτρέπει να διαχειριστούν και να εντοπίσουν έργα στα οποία η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων μπορεί να προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες του οργανισμού. Μέσα από τις παρουσιάσεις τους θα δούμε πως μπορεί οποιαδήποτε εταιρία να αυξήσει την αποδοτικότητα της αλλά ακόμα και να κάνει περιβαλλοντικά φιλικότερη την λειτουργία της με έξυπνες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων.

  Ο Κωνσταντίνος Μπολέτης έχει ιδιαίτερη αγάπη αλλά και εμπειρία σε δεδομένα μεγάλου όγκου (big data) τα οποία επιτρέπουν σε αναλυτές να προβλέψουν μελλοντική συμπεριφορά. Για τις αναλύσεις του καταφεύγει σε cloud τεχνολογίες (με προτίμηση στο Cloudera) και είναι μεγάλος fan της R.

  Ο Σούλις (Χρυσόστομος) Χαρίσης τα τελευταία χρόνια με την υπαγωγή του τμήματος του στη διεύθυνση Big Data Analytics – CEM Fixed & Mobile, η καθημερινότητά του περιλαμβάνει κυρίως την ανάπτυξη Proactive & Predictive data-driven μηχανισμών αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η Machine Learning & Predictive Analytics επιστήμη.

  Ο Σωκράτης Τσουπλάκης μετράει 23 έτη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών: από το πεδίο, σε εγκαταστάσεις, στην διαχείριση και τέλος στην υποστήριξη δικτύου. Τα τελευταία 9 χρόνια εργάζεται στην υποστήριξη του IMS δικτύου στον όμιλο ΟΤΕ και πετυχαίνει με τους συναδέλφους του την υψηλότερη απόδοση λειτουργίας του δικτύου της COSMOTE.

  Πρόγραμμα
  Θα ακολουθήσουμε το γνωστό πρόγραμμα και των προηγούμενων συναντήσεων μας:
  18.30 Μαζευόμαστε στο φουαγιέ του OK!Thess, για να γνωριστούμε και να τσιμπήσουμε snacks
  19.00 Ξεκινάνε οι παρουσιάσεις
  20:30 Ολοκλήρωση των παρουσιάσεων. Όπως πάντα θα έχουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, να πιούμε μπύρες παρέα και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την κοινότητα και προτάσεις για επόμενα meetup

  Εγγραφή
  Όπως πάντα η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, με την εγγραφή.
  Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την συνάντηση, στην σελίδα του meetup: https://digitalanalytics.gr/digital-analytics-meetup-thessaloniki/meetup-19-cosmote-data-ops-sep2019/

  1
 • Networking & Summer drinks - Digital Analytics Meetup #18

  Plymouth Rock Bar

  Λίγο πριν φύγουμε οι περισσότεροι για διακοπές κάνουμε μια τελευταία συνάντηση για να κλείσουμε την σεζόν. Αυτή την φορά χωρίς ομιλίες, αλλά με αμείωτη όρεξη για κουβέντες σχετικές με την ανάλυση δεδομένων. Ελάτε να ανταλλάξουμε ιδέες για επόμενα meetup, να συζητήσουμε αυτά που σας άρεσαν ή σας απογοήτευσαν μέσα στην χρονιά αλλά και για να γνωριστούμε λίγο καλύτερα μεταξύ μας.

  Ο χώρος συνάντησης, ανατολικά, το καλοκαιρινό Plymouth bar στην Καλαμαριά, (https://goo.gl/maps/BUPswSfSJwJWUof97) . Ένα ιστορικό μπαράκι της Θεσσαλονίκης με δροσερό κήπο, παγωμένες μπύρες και φρέσκα pop corn! Την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα είμαστε εκεί από τις 20:00 για να γνωριστούμε καλύτερα και να πιούμε ένα (ή και παραπάνω) ποτά όλοι μαζί.

  Επειδή το Plymouth είναι κρυμμένο σε μια όμορφη αλάνα ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Όποιος δεν έχει ξανάρθει, για να μην χαθεί μπορεί να ακολουθήσει από δυτικά προς ανατολικά την Νικ. Πλαστήρα (παραλιακός δρόμος στην Κρήνη) και μόλις δει στην αριστερή πλευρά το βενζινάδικο Ελίν (λίγο πριν το νοσοκομείο Παναγία) να ανέβει ευθεία πάνω μέχρι να βρει την αλάνα. Για όσους δεν έχουν αμάξι το αστικό περνάει από την Νικ. Πλαστήρα και από εκεί είναι 5 λεπτά απόσταση με τα πόδια.
  (http://bit.ly/2X73sus)

  1
 • Digital analytics meetup #17 - Digital Analytics + UX (DEVit Week 2019)

  Στις 6 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Thessaloniki UX Meetup και την ομάδα που διοργανώνει το DEVit, θα έχουμε ένα SUPER meetup με θέμα το UX design ενός website και τον ρόλο που έχει η ομάδα digital analytics στην παρακολούθηση και βελτίωση της εμπειρίας του.

  Τι είναι το DEVit?
  Το DEVit είναι το Web συνέδριο 360° μοιρών για front-end, back-end, DevOps και mobile. Θέλουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον σου για νέες τεχνολογίες και να μοιραστούμε όλες τις τέχνες που κάνουν το σημερινό World Wide Web πραγματικότητα. Το DEVit είναι διήμερο. Την Κυριακή 9 Ιουνίου στο κολέγιο City εστιάζει στην πρακτική εμπειρία με workshops. Την Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Βασιλικό Θέατρο διεθνείς ομιλητές θα παρευρεθούν και θα μοιραστούν τις γνώσεις και εμπειρίες τους σε τεχνολογίες αιχμής.
  Περισσότερες πληροφορίες και πλήρης λίστα ομιλητών στο επίσημο website (https://devitconf.org/).

  Τι είναι το DEVit week?
  Για μια εβδομάδα οι τοπικές κοινότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους, πριν το κυρίως συνέδριο. Κάθε μέρα θα πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις, συναντήσεις και εκδηλώσεις, συνοδευόμενες από τους διεθνείς ομιλητές του συνεδρίου.

  Ομιλίες
  CI/CD of online experiences using digital analytics (Digital Analytics meetup)
  Παναγιώτης Τζαμτζής (https://www.linkedin.com/in/tzamtzis/) - Analytics implementation consultant at Baresquare
  Χρήστος Χρήστου (https://www.linkedin.com/in/christouchris/) - Data Analyst at Baresquare
  Ένα ώριμο, επαγγελματικό website ξεκινάει να αναπτύσσεται μερικούς μήνες πριν την δημοσίευσή του, αλλά πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη του ολοκληρώνεται λίγο καιρό πριν αντικατασταθεί από την επόμενη έκδοση του. Κατά την διάρκεια της "ζωής" του υπάρχουν συνεχώς τεχνικές και αισθητικές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να καταφέρει να εκπληρώσει τις ανάγκες των επισκεπτών.
  Πως μπορεί όμως να βοηθήσει το τμήμα digital analytics μιας επιχείρησης ώστε να γίνει πιο εύκολο στην περιήγηση ένα website και να βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών? Ο Παναγιώτης Τζαμτζής θα παρουσιάσει εργαλεία (όπως heat-maps, web analytics, session recording) συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιεί ευρέως η αγορά, τα οποία δίνουν την δυνατότητα συνεχούς βελτίωσης λαμβάνοντας υπ'όψιν τις πραγματικές ανάγκες των επισκεπτών. Τέλος θα μιλήσουμε για τον τρόπο που μπορούν να συνδυαστούν όλα αυτά τα εργαλεία μεταξύ τους με σκοπό την εξαγωγή πιο χρήσιμων πληροφοριών.
  O Χρήστος θα μας παρουσιάσει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα digital analytics για την συνεχή παρακολούθηση και βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης των χρηστών ενός website. Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα διάφορα tracking εργαλεία προκειμένου να αποκαλυφθούν τα τρέχοντα αδύναμα σημεία? Ποια είναι τα βασικά reports που διαβάζει ένας Analytics Manager? Μέσα από αληθινά παραδείγματα οι συμμετέχοντες θα δουν μία σειρά από διαδεδομένες τεχνικές ανάλυσης που αποσκοπούν στο conversion rate optimization (CRO) και στην απώτερη αύξηση της ικανοποίησης των επισκεπτών.

  'If it ain’t broke, don’t fix it' - Μύθος ή πραγματικότητα; (Thessaloniki UX meetup)
  Λένα Λέκκου (https://www.linkedin.com/in/lena-lekkou-98109042) - Head of Web at SAE Creative Media
  H Λένα θα μας μιλήσει για πρακτικά θέματα design, re-design, και χρήση analytics:
  Πότε τελειώνει ένα project; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε redesign, και τι εννοούμε όταν μιλάμε για redesign; Πότε και γιατί κάνουμε User Evaluations; Τελικά ακούμε τη γνώμη των χρηστών μας ή κάνουμε του κεφαλιού μας; Τι μας λένε τα δεδομένα που συλλέγουμε από τα analytics και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με δημιουργικό τρόπο; Ας καταρρεύσουμε όλους αυτούς τους μύθους που μας κυνηγάνε εδώ και χρόνια και ας συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα case studies ποιο θα ήταν το καλύτερο Design Strategy που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε σε κάθε περίπτωση.

  Ξεκινάμε στις 18:30 στο OK!Thess, και όπως πάντα, αμέσως μετά θα έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για networking και συζητήσεις!

  Περισσότερα στο https://digitalanalytics.gr

  1
 • Digital analytics meetup #16 – MLS + Data stories + Airbnb pricing analysis

  Μετά την παρουσίαση του road to an AI-first world από την Google, επιστρέφουμε με μια ακόμα συνάντηση. Στις 22 Μαΐου στις 18:30, βρισκόμαστε και πάλι στον γνωστό μας στέκι (OK!Thess) με ενδιαφέρουσες ομιλίες από 3 διαφορετικά Projects ανάλυσης δεδομένων. Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε βάθος τον πρώτο Ελληνικό ψηφιακό βοηθό την MAIC που ανταγωνίζεται επάξια ανάλογες λύσεις μεγάλων εταιριών. Θα δούμε πως μετατρέπουμε ένα project ανάλυσης δεδομένων σε χάρμα οφθαλμών μέσω ενός data story. Τέλος θα συζητήσουμε τεχνικές εκτίμησης τιμών ακινήτων στο Airbnb, με πρωτότυπες μεθόδους ανάλυσης δεδομένων από ένα Project που είχε σαν dataset τα ακίνητα στην Αθήνα.

  MLS και MAIC
  Η MLS και η MAIC (MLS Artificial Intelligence Center) ο πρώτος ελληνικός ψηφιακός βοηθός (virtual assistant) θα είναι στο digital analytics meetup, για να δούμε πως δουλεύει ένα τόσο μεγάλο project ανάλυσης δεδομένων. Η MAIC είναι ένα προϊόν που έχει την δυνατότητα να αλληλεπιδρά με τον χρήστη. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και έξυπνους αλγορίθμους ανάλυσης δεδομένων για την αυτοματοποιημένη εκτέλεση ενεργειών και την παροχή πληροφοριών μέσω ψηφιακής ομιλίας. Ο Αλέξανδρος Οικονόμου (https://www.linkedin.com/in/alex-economou-773ab227/), Head of R&D στην MLS, θα μας περιγράψει την διαδρομή των έξυπνων προϊόντων της MLS και τις εξελίξεις που έχει δει όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

  Από την έρευνα αγοράς στο storytelling
  Ένα από τα πιο απαιτητικά tasks που έχουν σήμερα οι data analysts είναι να βρουν όμορφους, εύκολους σε κατανόηση και αποδοτικούς τρόπους παρουσίασης των αποτελεσμάτων που ανακαλύπτουν. To storytelling και το Data Visualisation έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του Data Analyst σε βαθμό που πλέον το χαρακτηρίζουν “Ο Χρυσός του Μάρκετινγκ”. O Χάρης Λαλάτσης (https://www.linkedin.com/in/haris-lalatsis/), ιδρυτής της Ierax Analytix και ο Τάσος Βεντούρης (https://www.linkedin.com/in/tasosventouris/) θα μας εξηγήσουν πως μια ιδέα μετατρέπεται σε ερωτηματολόγιο και με ποιόν τρόπο συλλέγεις δεδομένα που έχουν αξία, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα την έρευνα που ολοκλήρωσαν πρόσφατα για βιώσιμη κινητικότητα στην Θεσσαλονίκη.

  Airbnb Pricing: Identifying Primary Determinants through Hedonic Pricing Methods
  Ο Κωνσταντίνος Γκοβεδάρος (https://www.linkedin.com/in/gkovequesing/) είναι Community Manager στο OK!Thess και θα μας παρουσιάσει τις τεχνικές και τα πρώτα αποτελέσματα, από την έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα σε δεδομένα από την πλατφόρμα Airbnb. Στόχος της έρευνας ήταν να προβλεφθεί η τιμή ενός ακινήτου στο airbnb με τεχνικές επωφελούς τιμολόγησης (hedonic pricing methods). Ο όρος hedonic προέρχεται από την ελληνική λέξη «ηδονικός», αυτό που προσφέρει ευχαρίστηση. Στην οικονομία αυτό μεταφράζεται σε χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την αξία ενός προϊόντος και είναι μια τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην αγορά ακινήτων. Αναλύοντας χιλιάδες καταχωρήσεις από την Αθήνα στο Airbnb, έγινε προσπάθεια να εκτιμηθεί η αξία των χαρακτηριστικών ενός διαμερίσματος για τους ενοίκους του, ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο δυναμικής εκτίμησης τιμών.

  Πρόγραμμα
  Θα ακολουθήσουμε το γνωστό πρόγραμμα και των προηγούμενων συναντήσεων μας:
  18.30 Μαζευόμαστε στο φουαγιέ του OK!Thess, για να γνωριστούμε και να τσιμπήσουμε snacks
  19.00 Ξεκινάνε οι παρουσιάσεις
  20:30 Ολοκλήρωση των παρουσιάσεων. Όπως πάντα θα έχουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, να πιούμε μπύρες παρέα και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την κοινότητα και προτάσεις για επόμενα meetup

  Εγγραφή
  Όπως πάντα η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, με την εγγραφή στο meetup.com. Για να εγγραφείτε μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της κοινότητας στο meetup.com

  Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την συνάντηση, προηγούμενες συναντήσεις και νέα της κοινότητας μπορείτε να δείτε στην σελίδα του meetup: https://digitalanalytics.gr/interesting-news/digital-analytics-meetup-16-data-okthess/

  1
 • Digital analytics meetup #15 - The road to an AI-first world (by Google)

  Πολλές συναρπαστικές αλλαγές στην επόμενη συνάντηση μας. Μετά τα Google Cloud study jams που συνδιοργανώσαμε μέσα στον Φεβρουάριο, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία από μια επαγγελματία η οποία εργάζεται στην καθημερινότητα της με αυτά τα εργαλεία στους μεγαλύτερους πελάτες της Google. Επίσης αυτή την φορά αλλάζουμε χώρο και πάμε στο κέντρο της πόλης (στο SpaceLab https://goo.gl/maps/BPSawvL2Qrp )

  The road to an AI-first world

  Το θέμα της συνάντησης μας θα είναι το AI (Τεχνητή νοημοσύνη) και πως μπορεί μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα για να προσφέρει πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια το AI έχει γνωρίσει τρομερή ανάπτυξη και αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν πολλές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Σήμερα είναι ένας όρος που ακούμε σχεδόν κάθε μέρα και φαίνεται να υπάρχει παντού γύρω μας.
  https://vimeo.com/223416398

  Θα έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε, από την Έβη, πως χρησιμοποιεί ένας κολοσσός της τεχνολογίας (Google) το AI. Ποιος είναι ο ρόλος που έχει παίξει στην ανάπτυξη των προϊόντων που προσφέρει αλλά και πως έχει εξελίξει τις υπηρεσίες προς τους πελάτες της. Θα συζητήσουμε τον ρόλο που θα παίξει το AI στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια και τι απαιτήσεις υπάρχουν στην συλλογή των δεδομένων. Οι εξελίξεις που βλέπουμε σήμερα σε αυτό τον τομέα έχουν ήδη αρχίσει με γρήγορους ρυθμούς να αλλάζουν τις ισορροπίες και είναι σίγουρο ότι θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στο προσεχές μέλλον που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας.

  Η Έβη Καρακόζογλου ( https://www.linkedin.com/in/ekarakozoglou/ ) είναι Global Data Solutions Lead στην Google και ο ρόλος της είναι να βοηθάει τους μεγαλύτερους πελάτες διαφήμισης της Google να βελτιστοποιήσουν τις μεθόδους τους στο marketing και τις επιχειρηματικές τους λειτουργίες. Συνεργάζεται με την Google εδώ και 3 χρόνια και έχει εμπειρία σε τεχνολογίες online marketing, διαφήμισης, cloud infrastructure και τεχνητής νοημοσύνης. Παλαιότερα είχε εργαστεί σε οργανισμούς με αντικείμενο την ανάλυση δεδομένων και ερευνητικά κέντρα σε 3 διαφορετικές ηπείρους.

  Πρόγραμμα

  Θα ακολουθήσουμε το γνωστό πρόγραμμα και των προηγούμενων συναντήσεων μας:
  - 18.30 Μαζευόμαστε στο SpaceLab, για να γνωριστούμε και να τσιμπήσουμε snacks
  - 19.00 Ξεκινάνε οι παρουσιάσεις
  - 20:30 Ολοκλήρωση των παρουσιάσεων. Όπως πάντα θα έχουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, να πιούμε μπύρες παρέα και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την κοινότητα και προτάσεις για επόμενα meetup

  O χώρος του meetup αυτή τη φορά είναι το SpaceLab (Μοναστηρίου, δίπλα στο Capsis hotel)

  Εγγραφή

  Όπως πάντα η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, με την εγγραφή στο meetup.com.

  Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την συνάντηση, προηγούμενες συναντήσεις και νέα της κοινότητας μπορείτε να δείτε στην σελίδα του meetup: https://digitalanalytics.gr

  3
 • Digital analytics meetup #14 – Net2Grid & Loceye

  OK!Thess

  Στην επόμενη συνάντηση μας, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά 2 εταιρίες της Θεσσαλονίκης οι οποίες έχουν σαν βασική στοιχείο τους την ανάλυση δεδομένων. Ελάτε να μάθουμε για 2 διαφορετικά μοντέλα εταιριών ανάλυσης δεδομένων. Να γνωρίσουμε τι είδους δεδομένα χρησιμοποιούν, τις διαδικασίες μετασχηματισμού των δεδομένων, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τι κάνει το τελικό προϊόν τους τόσο ανταγωνιστικό. Οι εταιρίες που θα φιλοξενήσουμε στο επόμενο meetup είναι η Net2Grid (https://www.net2grid.com/) και η Loceye (https://www.loceye.io/).

  Ραντεβού την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 18:30 , στον γνωστό σε όλους μας χώρο του OK!Thess.

  Net2Grid
  Με την Net2Grid θα συζητήσουμε για την αξία των δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η εκτεταμένη εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, ειδικά σε χώρες του εξωτερικού, ξεκλειδώνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερα, καλύτερης ποιότητας και πυκνότερης δειγματοληψίας δεδομένα. Στα πλαίσια της παρουσίασης, θα αναφερθούν εναλλακτικές λύσεις απόκτησης αυτών των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (ακόμη και για χώρες χωρίς smart meters), στη βέλτιστη διαχείριση των δεδομένων σε cloud υποδομές δίνοντας έμφαση σε θέματα scalability και τέλος θα εμβαθύνουμε στο κομμάτι της ανάλυσης των δεδομένων αναφέροντας διάφορα use cases που υλοποιούν αυτή τη στιγμή για τους πελάτες τους.
  Από την Net2Grid, θα είναι μαζί μας ο Δρ. Δημήτρης Δούκας (https://www.linkedin.com/in/dimitriosdoukas/). Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ (2009). Το 2011 πήρε το μεταπτυχιακό μου από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο αντικείμενο των Sustainable Energy Systems και έκτοτε, μέχρι και το 2013 δουλεύει στο ερευνητικό κέντρο της ΑΒΒ στη Σουηδία (ABB Corporate Research Center). Από το 2013 ως το Μάιο του 2017 απασχολήθηκε μέσω του ΑΠΘ σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε το διδακτορικό μου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών υπό την επίβλεψη και τη χρηματοδότηση της ABB. Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια είναι με την Ολλανδική εταιρεία NET2GRID στο ρόλο του Head of Analytics ενώ παράλληλα εκτελεί και χρέη Country Manager για το υποκατάστημα με επωνυμία NET2GRID Hellas που έχει ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη.

  Loceye
  Κάθε αλγόριθμος Machine Learning χρειάζεται δεδομένα. Τι κάνεις όμως αν μόλις ξεκίνησες να δουλεύεις τη νέα σου ιδέα και δεν υπάρχουν καθόλου από αυτά; Ο Κωνσταντίνος Αλέξογλου από την Loceye θα μας μιλήσει για το cold start και το πως να μετατρέψεις την SaaS σε DaaS (Data as a Service) με κύριο σκοπό την ανάπτυξη και την εξερεύνηση νέων αγορών. Τέλος, θα δούμε τι skills χρειάζεται κάποιος για να δουλέψει σε μία εταιρεία σαν την Loceye, αλλά και τι τεχνολογίες Computer Vision και Machine Learning χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση ενός τέτοιου project.
  Ο Κωνσταντίνος (https://www.linkedin.com/in/costas-alexoglou-b9366392/) είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Α.Π.Θ . Στα πρώτα του φοιτητικά χρόνια υπήρξε project manager στην AIESEC του Αριστοτελείου και Web Developer στο TEDxUniversityofMacedonia. Έπειτα έκανε πρακτική ως UX designer στο I.T. Center του Αριστοτελείου πανεπιστημίου ενώ παράλληλα εργαζόταν ως backend developer σε Τσέχικη εταιρία τουρισμού. Πλέον είναι CEO και Product design engineer στην Loceye, μία startup που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα των αναλύσεων Eye Tracking.

  Πρόγραμμα
  Θα ακολουθήσουμε το γνωστό πρόγραμμα και των προηγούμενων συναντήσεων μας:
  18.30 Μαζευόμαστε στο φουαγιέ του OK!Thess, για να γνωριστούμε και να τσιμπήσουμε snacks
  19.00 Ξεκινάνε οι παρουσιάσεις
  20:30 Ολοκλήρωση των παρουσιάσεων. Όπως πάντα θα έχουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, να πιούμε μπύρες παρέα και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την κοινότητα και προτάσεις για επόμενα meetup

  Εγγραφή
  Όπως πάντα η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, με την εγγραφή στο meetup.com. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την συνάντηση, προηγούμενες συναντήσεις και νέα της κοινότητας μπορείτε να δείτε στην σελίδα του meetup: https://digitalanalytics.gr.

  1