addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscontroller-playcrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobe--smallglobegmailgooglegroupshelp-with-circleimageimagesinstagramFill 1launch-new-window--smalllight-bulblinklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1ShapeoutlookpersonJoin Group on CardStartprice-ribbonprintShapeShapeShapeShapeImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruserwarningyahoo

Hacks/Hackers Syracuse Message Board › TOMORROW: Collaborative data journalism conference in Rochester

TOMORROW: Collaborative data journalism conference in Rochester

Dan P.
user 8617837
Manlius, NY
Sorry for the late notice on this, but I was only told about it a couple days ago and while I was on the road. This "unconference" in Rochester Tuesday, July 30 (tomorrow) may be of interest to members.
----------
July 30th Collaborative Data Journalism Conference

The goal of this event is, ultimately, to identify news projects that the Innovation Trail, it member station newsrooms, the Investigative Post, RIT, Newhouse, and local Hacks/Hackers can collaborate on. Our hope is to leave the day with firm plans about how to move forward on at least one project.

The first half of the day is focused on getting everyone thinking about what can be done via data journalism. The second half of the day will be a series of break out sessions exploring topics that emerge in the morning and brainstorming possible collaborations.

In the final session, the group will come together and will make some agreements on how to move forward on some of the projects discussed throughout the day.

Location
WXXI Studios (Visitor Parking located immediately before the studios on State Street)
280 State St  Rochester, NY 14614

Schedule
Morning Sessions (Titles not Finalized)
11:00 - Welcome & Introductions -- Matthew Leonard. (15 minutes)
11:15 - “Dealing with Data” - Chris Horn, Hacks/Hackers Rochester (20 Min - ~10 min presentation/~10 min discussion)
11:35 - “Building Apps with Data” - Tim Duffy, Hacks/Hackers Rochester  (20 Min)
11:55 - Break (5 Min)
12:00pm - “Visualizing Data and Making Stories Interactive” - TBD (20 Min)
12:20pm - Panel - “Reporting 101 for Hackers” - Matthew Leonard and Friends. (20 Min)
12:40pm - “Hackathons and Other Ways to Collaborate on Projects” - Remy DeCausemaker & Andrea Hickerson RIT; Dan Pacheco, Syracuse;  Matthew Bernius, Hacks/Hackers Rochester. (20 Min)

1:00pm - Lunch - Short Presentation & UnConference Organizing

Unconference
Everyone is encouraged to bring ideas for sessions (data to explore, topics to discuss, skill to teach) with them.
1:30pm - Sessions 1-3 (30 min)
2:00pm - Check-in/Break (5 min)
2:05pm - Sessions 4-6 (30 min)
2:35pm - Check-in/Break (5 min)
2:40pm - Sessions 7-9 (30 min)

3:15pm - Wrap Up Discussion in Main Meeting Room (15 min)
3:30pm - Wrap (and possibly walk to Genesee Tap Room for further discussion)

For those not familiar with unconferences, we'll be asking everyone to suggest potential break-out topics. Additional topics can be captured throughout the morning sessions. We'll set up a few different break out areas. Over lunch we'll then use the suggestions to organize the afternoon agenda. This will allow groups to dive deeper into topics discussed during the morning session, explore data sets they might have brought, or discuss possible collaborations and story ideas.

Here are examples of potential session ideas:
Planning a Rochester Hackathon
Working with a specific data set
Hands on training with pivot tables
Digital Journalism Tool Kit
Generating stories from regional transit data
Powered by mvnForum

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy