Open Data Day datathon

HrOpen Zagreb
HrOpen Zagreb
Public group
Location image of event venue

Details

Pozivamo Vas da postanete dio najuzbudljivijeg i najutjecajnijeg svjetskog okupljanja posvećenog građanskoj tehnologiji, četvrtog godišnjeg Open Data Day u Hrvatskoj. Što je počelo kao način da se okupi naša rasprostranjena i stalno rastuća grupa građanskih hakera prerastao je u snažan događaj. Stručnjaci za tehnologije okrenuti budućnosti, vladini dužnosnici i zagovornici zajednice će se još jednom sastati da razmijene ideje, istraže rješenja i identificiraju najbolju praksu poboljšanja načina rada zajednice.

Lijepo je kad ljudi zajedno rade na pronalaženju rješenja za probleme zajednice. Ovaj tip suradnje šalje jaku poruku koja stiže do onih koji obično nisu uključeni u tu zonu interesa. To je podsjetnik na to koliko smo uspješni kad svi pokažemo malo interesa i poduzmemo niz malih akcija.

Građanski aktivisti, novinari, studenti i hakeri okupit će se 4. i 5. ožujka ove godine da poslušaju najpametnije umove koji danas mijenjaju način na koji gledamo otvorene javne podatke. Uz edukativne radionice i sjajnu priliku za networking, koji je s godinama postala omiljena među sudionicima, građanski haktivisti imati će priliku demonstrirati svoje vještine kreirajući open source projekte koristeći open source podatke.

Raspored:

subota, 4. ožujka, 9.30h - 17.30h

nedjelja, 5. ožujka, 9.30h - 17.30h

Održavamo dva tracka:

Track 1: Data novinarstvo

Vizualizacija podataka je dvodnevna radionica na kojoj se uz predavanje vrijeme provodi i na praktičnom radu. Pitanja kojima ćemo se baviti - kako komunicirati kompleksne informacije kroz vizualno privlačne i lako čitljive grafikone, dijagrame i karte. Učesnici će naučiti kako napraviti jasne i smislene vizualizacije koristeći javno dostupne podatke, zatim kako ispričati priču kroz interaktivne karte i kako ispravno napraviti efektne i jasne grafikone i dijagrame.

Track 2: Open data alati

Nauči prve korake u radu s otvorenim podacima, saznaj koji alati su jednostavni za korištenje i kako ti mogu pomoći. Upoznaj pravo na pristup informacijama, zakonski okvir u pristupanju javnim podacima te zašto ga koristiti.

Detalji na službenim stranicama http://odd.codeforcroatia.org