Datathon vikend Open Data Day 2018

HrOpen Zagreb
HrOpen Zagreb
Public group
Location image of event venue

Details

Kako bismo obilježili globalni Dan otvorenih podataka, pozivamo Vas da se pridružite vikendu građanskih inovacija Open Data Day Hrvatska 2018 koji se održava u Zagrebu od 3. do 4. ožujka 2018, u organizaciji Hrvatske udruga za otvorene sustave i Internet (HrOpen) i njezine ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku te Povjerenika za informiranje, a uz partnerstvo GONG-a i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Ključni dio Dana otvorenih podataka – uporaba otvorenih podataka, odvija se tijekom vikenda kada će građanski haktivisti imati priliku naučiti više o podatkovnim vizualizacijama i demonstrirati svoje vještine kreirajući open source projekte koristeći open source podatke na

VIKEND DATATHON
u subotu 3. ožujka i nedjelju 4. ožujka od 9:30 do 18:00
u Sveučilišnom računskom centru (Srce), Josipa Marohnića 5, Zagreb

Dvodnevna radionica počinje uvodnim predavanjem o vođenju projekata zasnovanih na otvorenim podacima. Teme predavanja uključuju planiranje open data projekata, njihovo licenciranje i kvalitetno vođenje. Specifičnosti ovakvih projekata bit će objašnjene na postojećim aplikacijama temeljenima na javno dostupnim podacima, a kratko će biti opisani i dostupni skupovi podataka (prikupljeni od tijela javne vlasti) s kojima će timovi raditi u nastavku vikenda.

Polaznici i polaznice potom se dijele u timove i započinju rad na jednom od predloženih skupova podataka ili na skupu po vlastitoj želji. Predloženi skupovi podataka uključuju sljedeće izvore:
- eSavjetovanja
- Državno izborno povjerenstvo
- Putni troškovi državnih službenika
- Hrvatski sabor
- Udruge
- Mjesni odbori
- Akti gradonačelnika Grada Zagreba.

Cilj svakog tima je preuzeti jedan od skupova podataka (ili predložiti novi), strukturirati podatke na način koji omogućava jednostavan nastavak analize i tako uređene podatke zajedno s programskim kôdom učitati u predviđeni GitHub repozitorij. Timovi će biti sastavljeni od programera, novinara i istraživača, a paralelno s radom na projektima održavat će se predavanja na kojima se polaznici i polaznice mogu informirati o vizualizacijskim alatima, otvorenim podacima i Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI). Timovima će na raspolaganju biti mentori za upravljanje podacima kojima se mogu obratiti za tehničku pomoć ili dodatne informacije o izvorima podataka.

Detalje potraži na službenim stranicama http://odd.codeforcroatia.org