Skip to content

III. Kubernetes mindenkinek? (online formában!)

Photo of
Hosted By
Bőle G. and 2 others
III. Kubernetes mindenkinek? (online formában!)

Details

Harmadik meetupunkat december 10-én a konténer menedzsment technológiáknak szenteljük. A meetup különlegessége, hogy a négy hazai Cloud Native Computing Foundation tagvállalatból hárman is előadnak majd az eseményen!

A meetupra jelentkezők hozzáférnek majd az online közvetítésünkhöz, ahol élőben, tökéletes minőségben, a prezentációk bevágott képével lesz követhető az esemény. A meetup felvételről is visszanézhető lesz!

A közvetítés linkjét a rendezvény előtt küldjük ki a résztvevőknek!

Íme a menetrend:

• 17:45 - Stream ON, belogin, ismerkedés

• 18:00 - Kubernetes: miért, mikor, hogyan? (Szabó Dávid, LeanNet)

A Kubernetesről olyan híreket lehet olvasni, hogy "a jövő platformja" vagy "a következő Linux". Nyugaton már rengetegen használják éles környezetekben is, ugyanakkor itthon egyelőre leginkább csak általános érdeklődés és a teszt környezetek jellemzőek. Ez az óvatosság jórészt annak köszönhető, hogy számos előnyét csak komoly, IT stratégiát érintő szemléletváltás mellett lehet kiaknázni. Ahhoz tehát, hogy biztonsággal átléphessünk a tesztből az éles környezetekbe, muszáj feltenni a következő kérdéseket: "miért", "mikor" és "hogyan" alkalmazzuk a Kubernetes-t?

• 18:20 - Mennyit ér egy certification? (Rózsa Gábor, Origoss)

A Kubernetes és az azt körülvevő cloud native ökoszisztéma térnyerésével párhuzamosan egyre nagyobb a kereslet a technológiát ismerő szakértők munkája és a cloud native területen tevékenykedő cégek szolgáltatásai iránt. Bemutatásra kerül, hogy akár az egyén, akár a cég szintjén milyen lehetőségek adódnak a szakmai felkészültség ellenőrzésére és igazolására. Beszélni fogok a CNCF vizsgáztatási és minősítési rendszerével kapcsolatos, első kézből származó és relatíve nagy mintán alapuló tapasztalatainkról. Mindenki találhat majd magának néhány hasznos tippet és érdekességet a vizsgákra való felkészüléssel és magával a vizsgákkal kapcsolatban. Végezetül bemutatom, hogy egy cégnek milyen előnyökkel járhat a CNCF tagság vagy a KCSP minősítés.

• 18:40 - Production-Ready Kubernetes (Sági-Kazár Márk, Banzai Cloud)

Manapság mindenki Kubernetesen szeretne futtatni valamit. Mindegy, hogy mit, csak ott fusson, mert menő. Való igaz, hogy a Kubernetes sok problémát és folyamatot megkönnyít, de arról már sokan elfeledkeznek, hogy mennyi mindenre van szükség egy megbízható, magas rendelkezésre állású, hibatűrő cluster futtatásához, legyen az a minden akár költség, eszköz vagy tudás. Az előadásban ezekről lesz szó ...nagyon röviden, hiszen erről is végtelen sokat lehetne beszélni.

• 19:00 - Minek nekünk Kubernetes, ha van közösségi disztribúciója is, amelyre ráadásul az OpenShift is épül? (Jagusztin László, Alerant)

Az, hogy Kubernetes, ma már nem kérdés. Vagy mégis? Érdemes alaposan körbejárni a kérdést a fejlesztő, üzemeltető, architekt szempontjából: kinek és milyen előnyöket jelent, ha K8s alapon fejlesztünk, építjük az architektúrát. Az pedig külön érdekes kérdés, hogy ezt magunk tegyük az alapoktól kezdve, vagy pedig használjunk fel olyan disztribúciót mint az Openshift, amiben már az alapokat készen kapjuk. Ezt a két témát összekapcsolva, egyben nézzük meg, hol tartunk most.

• 19:20 - „HARDWARE”, a film - széljegyzet a konténer hype mezsgyéjére... (Polereczki Andrea, Inter-Computer)

Ismered a filmet? Nem? Ezért az előadásért ne nézd meg!
Pár mondatban elmesélem, hogy alakult ez velem meg a filmmel, és mesélek arról is, hogy nincs új a nap alatt a konténerekkel sem... Sőt, még a problémák is olyanok, amik a történelem során felmerültek már korábban az adatvédelem és a mentés kapcsán is.
Megnézzük mi kell ahhoz, hogy az adatok és a hozzájuk kapcsolódó adatfolyamok a konténerek között is biztonságosan kezelhetőek legyenek, függetlenül attól, hogy földön-vízen vagy levegőben vannak elhelyezve.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!
Online event
This event has passed