Past Meetup

Internet stvari - više od uredjaja u vezi

This Meetup is past

189 people went

Dom Omladine/I Club

Decanska · Beograd

How to find us

Klub Doma Omladine

Location image of event venue

Details

Društvo za Informatiku Srbije

i

Dom Omladine Beograda

organizuju okrugli sto na temu

IoT (Internet of Things - Internet stvari) - više od uredjaja u vezi

Uvodnicari:

dr Srdjan Krčo, Dunav Net

Dr Srđan Krčo je osnivač i direktor kompanije DunavNET koja se bavi dizajnom i implementacijom IoT rešenja i proizvoda za pametne gradove, poljoprivredu i industriju. Srđan ima preko 20 godina međunarodnog iskustva, stečenih radom na razvoju 3G telekomunikacionih mreža u Ericssonu, razvoju IoT oblasti u Evropi i svetu, kao i na brojnim međunarodnim naučno-istraživačkim projektima (programi FP7 i H2020). Trenutno vodi projekat TagItSmart iz programa H2020, u okviru kog se kreiraju IoT rešenja za proizvode masovne potrošnje uz pomoć štampanih senzora. Srđan je jedan od osnivača međunarodnog IoT Foruma, aktivni je član asocijacije AIOTI (Alliance for IoT Innovation), član organizacionog odbora međunarodne konferencije IoT week, kao i pokretač i organizator letnje škole senZations koja se od 2006-te godine bavi IoT tehnologijama i primenama. Objavio je preko 70 radova u međunarodnim časopisima i konferencijama i 15-ak patenata. Srđan je čest govornik na IoT skupovima širom sveta. U Irskoj je 2007-e godine dobio nagradu Innovation Engineer of the Year.

Uroš Tomanović, EuroICC

Uroš Tomanović je strastveni inženjer i preduzetnik. Od same pojave mikroračunara učestvovao je u njegovom projektovanju. Počeo je profesionalnu karijeru 1985. godine u kompaniji Institut "Ivo Lola Ribar", učestvujući u razvoju jednog od prvih 8-bitnih personalnih računara - Lola 8. U narednih 30 godina razvija vrhunska digitalna rešenja za automatizaciju industrije, energetskog sektora i stambenu gradnju. Bioje jedan od pionira u implementaiton na IBM PC-bazirane sisteme industrijske automatizacije. Patentirao je RingBus sistem za kontrolu i praćenje vatre i dima damperi koji su realizovani u objektima svetske klase kao što su Skylink aerodrom u Beču, Poslovni centar u Beču, Shopping City Sud, Glavna železnička stanica Jug u Beču. Vlasnik je i direkor kompanije EuroICC iz Beograda, koja je 100% izvoznik proizvoda iz kategorije Internet stvari.

Strastveni je motociklista i skijaš. Godine 1983 učestvovao je na Grand Prix moto trkama.

Sasa Klopanovic, Meinfluks

Saša Klopanović je marketing profesionalac, po formalnom obrazovanju dipl. filizof.

Jedan je od osnivača prve branding asocijacije u Srbiji.

Najznačajnije radno iskustvo mu je na projektu Danube Waterfront Luke Beograd, gde je kao komunikator projekta sarađivao sa nekim od najrenomiranijih arhitekata na svetu, međunarodnim konsultanskim kućama, vladinim institucijama i investicionim fondovima.

Sa inžinjerima Draškom Draškovićem i Urošem Petrevskim ostvario je uspešnu crowdfunding kampanju za internet of things hardwersku platformu WeIO, koja je tom prilikom plasirana u 40 zemalja sveta.

Video animacija po motivima Bertolda Brehta, koju je realizovao za promociju jednog međunarodnog arhitektonskog konkursa, uvrštena je u interaktivni užbenik za srednje škole u Belgiji.

Na tribini ce biti reci o istorijatu Interneta stvari. predvidjanja su da ce do 2020 godine preko 50 milijardi uredjaja biti povezano medjusobno i spojeno preko Interneta. Bice objasnjena upotreba IoT uredjaja u saobracaju, trgovini, poljoprivredi, automatizaciji pametnih zgrada, pametnim gradovima. Na tribini ce biti reci i o ucescu domacih firmi u ovoj oblasti.

Voditelji:

Ivana Milenkovic, RTS - urednik i voditelj Studija znanja i voditelj Kulturnog dnevnika

Petar Kocovic