Maribor Hardware Meetup - april

Details

Na tokratnem srečanju se bomo podrobneje spoznali s tehnologijo NFC in vremenskimi sondami, prenosom podatkov, dekodiranjem s SDR sprejemnikom in radioamaterskimi predelavami.

Program:
1) Primož Kranjec - NFC po domače - Kako do svoje NFC tehnologije, od čitalnika do delujoče kartice. Pregled NFCja, osnove delovanja in umestitev komunikacije v lastno napravo. Raziskali bomo primerne komponente, izpostavili pogoste pasti in končali z umerjanjem antene.

Za zaključek si bomo ogledali še izdelavo lastne NFC kartice kot vmesnik za komunikacijo z embedded sistemi kot alternativo Bleutoothu.

2) Mijo Kovačevič - S51KQ - Vremenske sonde - kako delujejo in katere uporabne podatke prinašajo meteorološkim službam, pogled v njihovo komunikacijo in prenos podatkov, dekodiranje in iskanje vremenskih sond na terenu.

Ene izmed popularnejših sond RS41 v uporabi v naši okolici bazira na STM mikrokrmilniku in Ublox GPS sistemu, za najdeno sondo obstaja tudi open-source firmware, ki ga lahko s pridom izkoristimo za lastne namene.

Nekaj zanimivih povezav na to temo:

https://radiosondy.info/
https://radiosondy.info/maps/web_map.php?predict_map=current
https://www.rtl-sdr.com/rs41-radiosonde-tracking-software/
http://www.om3bc.com/docs/rs41/rs41_en.html

3) Luka Mustafa - S56MC - Vzpostavitev SDR sprejemnika za vremenske sonde in hkrati LoraWAN gatewaya za TheThingsNetwork.

https://github.com/SloMusti/multicontainer-lora-radiosonde

Udeležba na dogodku je brezplačna. Vabljeni k udeležbi in sodelovanju na prihodnjih terminih v maju in juniju ter v novi sezoni s pricetkom v septembu. Tokratni dogodek sponzorira irnas.eu.