Maribor Hardware Meetup - December

Details

Vabljeni na nov dogodek Maribor Hardware Meetup, ki bo tokrat 4. decembra, ob 18h v Kibli. Srečanje bo predvidoma sestavljeno iz treh sklopov, vsak sklop pa vključuje 20 minutno predstavitev, ki ji sledi 10 minut za vprašanja in odgovore. Ob 20h se program preliva v KIBLIX 2019 VR Exhibition.
Tokrat se bomo podali v analizo signalov s SDR sprejemniki in njihovo uporabo kot spektralnimi analizatorji, se spoznali z novo rešitvijo za IoT testiranje Testnik.io in se prednovoletno podružili ob raznih zanimivih projektih udeležencev. Za konec pa se bomo podali v virtualno resničnost.

1) Aleš Stojak - Nizkocenovni SDR sprejemnik kot spektralni analizator
Predstavljene bodo funkcionalnosti RTL-SDR sprejemnika, njegova programska in strojna oprema.
SDR sprejemnik ima zelo široko paleto možnih uporab, saj njegova strojna oprema podpira zajem mnogih modulacij v realnem času. Demodulirane signale lahko nato z raznoliko programsko opremo analiziramo na skoraj poljuben način. Predstavljena bo raba v radioamaterstvu, pri dekodiranju signalov in lokacij satelitov ter v telemetriji letal ADS-B in raba kot spektralni analizator.

2) Testnik.io – Avtomatsko IoT testiranje povezljivosti
Testnik.io je rešitev za avtomatsko testiranje IoT M2M mobilne povezljivosti. Z izbiro enega izmed nabora modulov, SIM kartice iz širokega nabora ponudnikov in ene izmed mnogih lokacij na svetu lahko vzpostavimo lasten testni protokol, s katerim avtomatsko preverimo pravilno delovanje naše IoT naprave v raznolikih scenarijih. Tako prihranimo čas in ustvarimo boljši produkt. Ideja in startup Testnik.io sta nastala v Mariboru, s predstavitvijo na Maribor Hardware Meetup pa si želimo slišati vaše želje in zahteve.

3) Show&tell – neformalno prednovoletno druženje ob projektih udeležencev
Tokrat vabimo vse udeležence, da s seboj prinesejo zanimive lastne projekte in produkte, in jih pokažete ostalim udeležencem v zelo neformalnem okolju, brez pred-pripravljenih predstavitev. Pobrskajte po omarah in predalih, vse od novoletnih LED projektov pa do resnih industrijskih rešitev in karkoli drugega želite podeliti z nami.

Podporniki serije dogodkov Maribor Hardware Meetup so:
• Radioklub Student S59DXX: http://s59dxx.uni-mb.si/
• Inštitut IRNAS: http://irnas.eu
• Startup:Maribor: https://www.startupmaribor.si/
• Auralix: https://auralix.eu
• IoT Tech

4) 20:00 KIBLIX 2019 VR Exhibition - NAVIDEZNA UMETNOST
Umetniki in umetnice:
Christian Lemmerz, Paul McCarthy in Yu Hong
Navidezna resničnost postaja vedno bolj tudi resnična resničnost in okolje ustvarjanja umetnosti. Povezali smo se s Khora Contemporary iz Kopenhagna, Danska, ki z umetniškimi projekti preučuje zmožnosti in učinkovanja sodobnih tehnologij. Umetnikom in umetnicam nudijo ustrezno pomoč, da razvijejo in sprostijo domiselne vizije in raziskujejo nov medij in njegove izraznosti. Khora Contemporary spada med pionirje uporabe fascinantnega novega medija, ki skozi umetniška dela zagotavlja vrhunsko kakovost gledalčeve izkušnje. Na njihovem seznamu so svetovni umetniki in umetnice – ameriška Tony Oursler in Paul McCarthy, nemški Christian Lemmerz, nemško-ameriški Erik Parker, kitajska Yu Hong in ukrajinski Nikita Shalenny – ki jih predstavljamo tudi pri nas.
V izbranih umetniških stvaritvah navidezne resničnosti spoznavamo, kaj so ustvarili s pomočjo tehnologije, kako obravnavajo prostor in interaktivnost, kako plastijo posamezne elemente in jih umeščajo v okolja, do kod jih in nas prevzamejo širine in globine zamišljenih ambientov in koliko nanje lahko vplivamo in v njih počnemo. Z revijo VR del seznanjamo javnost z novim področjem in vzpodbujamo slovenske umetnice in umetnike, da spoznajo medij, pričnejo razmišljati v njegovih kontekstih in se ga morda lotijo.
Razstavo bo odprla Allegra Shorto, umetniška vodja Khora Contemporary