Past Meetup

WebAssembly - Web aplikacije budućnosti

This Meetup is past

38 people went

Location image of event venue

Details

Nekada davno, preko sedam mora i sedam gora, nastao je web. Web u smislu statičkih "hypertext" datoteka povezanih međusobno u mrežu - medij prvenstveno namijenjen čitanju tekstova. Nekada ne tako davno web je postao mjesto na kojem se izvršavaju najkompliciranije aplikacije.

Putem, između te dvije točke, napredovala je tehnologija. Na serverskoj strani stvoreni su napredni procesi i servisi spremni poslužiti sve danas zamislive potrebe i navale. A na strani korisnika u "browserima" za to smo vrijeme imali ratove i svađe. Danas svi radimo JavaScript aplikacije. Uspješno i kvalitetno uz stalni osjećaj da nije to - to! I samo razmišljamo koji ćemo sljedeći JavaScript framework krenuti učiti! (vue.js ;-)) Neko vrijeme se šapuće i priča - stiže WebAssembly - spas za sve naše programerske probleme.

WebAssembly je W3C otvoreni standard podržan od svih vodećih "browsera" koji nosi okruženje za izvršavanje binarnog koda. Sa svim prednostima koje sada imaju nativne aplikacije - brzina izvršavanja, paralelno procesiranje, veličina izvršnih datoteka, baratanje memorijom. I pristupom API-u kao što je uobičajeni DOM API. Danas predstavljamo kombinaciju .NET i WebAssembly. Razor i Browser. Microsoftov eksperimentalni web UI framework nazvan Blazor.

Na predavanju ćemo pokazati klijentsku aplikaciju pisanu C# kodom u Razor sintaksi koju ćemo kompilirati u WebAssembly i koristiti je u browseru. WebAssemby stiže - uskočite na vlak!

O predavačima:

Dobriša Adamec je Solution Architect u tvrtki Citus gdje radi na razvoju i uspostavi servisno orijentiranih aplikacija. Višegodišnje iskustvo razvojnog inženjera i rada na izradi web aplikacija služi mu kao temelj današnjoj specijalizaciji: ASP.NET platforma, servisni sloj i prateći otvoreni standardi te interoperabilnost aplikacija. Uz to što nove tehnologije koristi u svakodnevnom radu, znanja o njima već dugi niz godina prenosi kroz predavanja na konferencijama i okupljanjima stručnjaka te kao Microsoft certificirani trener kroz službene MOC tečajeve. S kolegama vodi Karlovac Developers Meetup i pomaže u održavanju Code Club radionica za školarce.

Marko Lohert, diplomirani inženjer računarstva, je senior developer koji radi u Ekobitu od 2005. godine. Dobitnik je Godišnje nagrade ZTK Zagrebačke županije za postignute rezultate na područjima programiranja i robotike. Bavi se razvojem aplikacija za web i za Windows platformu. U radu koristi IBM DB2, SQL Server te Oracle baze podataka. Osim toga, u radu godinama koristi razne tehnologije otvorenog koda. Predavao je na konferencijama WinDays, Advanced Technology Days, DevArena, ALM Day te na konferenciji NetWork u Neumu. Bio je predavač i na korisničkim grupama DevUg Zagreb i DevUg Karlovac. Certificirani je Scrum Master. Zanima ga široki skup tehnologija i alata, a posebno otvoreni kod, višeplatformski razvoj i DevOps područja. Trenutno kod klijenta sudjeluje u razvoju nove platforme za podršku strateškom projektu koristeći razne tehnologije i alate. Volontira u radu s djecom na područjima programiranja, elektronike (Arduino) i robotike.