addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgooglegroupshelp-with-circleimageimagesinstagramlinklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1ShapeoutlookpersonJoin Group on CardStartprice-ribbonShapeShapeShapeShapeImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruserwarningyahoo

Open Historische Web Cartografie

Historische kaarten spreken velen tot de verbeelding.
Het vakgebied Historische Cartografie kent dan ook een lange geschiedenis. Het ontsluiten van historische kaarten via het Web is sterk in opkomst.

Als we naar Nederland kijken zien we op dit gebied verschillende projecten en initiatieven, met als terugkomend kenmerk het scannen en geo-refereren van papieren kaarten en verdere ontsluiting. Dit laatste gebeurt steeds vaker en bij voorkeur via het Web.

Daarnaast is er een toenemende behoefte aan "bestendigheid" van de web-diensten voor historische kaarten ook nadat een project is afgelopen, en geen dode links zoals bijv http://historiekaart.nl.

Zoals Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) dit verzorgt voor reguliere kaarten en (meta)data zou een bestendige infrastructuur voor historische kaarten wenselijk zijn.

We willen middels dit seminar vooral eerst kijken waar we staan:

• welke technieken/tools worden gebruikt voor het geo-refereren van historische kaarten?

• welke server technologieën en standaarden worden gebruikt voor web-ontsluiting?

• projecten, voorbeelden en toepassingen

Vijf sprekers (Menne Kosian (RCE)Jan Hartmann (UvA), Thijs de Boer (UvA), Edward Mac Gillavry (Webmapper), Just van den Broecke (OSGeo.nl), bestaande uit ontwikkelaars en dienstverleners uit het vakgebied zullen deze onderwerpen inhoud geven. Wij zijn tevens verheugd dat Bram Vannieuwenhuyze, de kersverse bijzonder hoogleraar Historische cartografie (UvA), deze middag dagvoorzitter zal zijn.

Hieronder het voorlopige programma:

Voor het volledige programma en abstracts zie deze PDF of via de OSGeo.nl Website.

Samen zullen de sprekers de bovenstaande onderwerpen belichten. De nadruk ligt hierbij op techniek en het gebruik van Open Source en Open Standaarden.

Afsluitend is er een discussie in hoeverre Open Standaarden, Open Source en Open Data ons kunnen helpen in verdere vooruitgang en toekomstige samenwerkingstrajecten. Hoe kan crowd-sourcing een rol spelen voor massaal geo-refereren?

We verwachten dat dit een leerzame middag zal worden, uiteraard vol mooie historische kaartbeelden! Hopelijk kunnen we een begin maken met gezamenlijke initiatieven om uiteindelijk ons nationaal erfgoed van historisch kaartmateriaal voor een breed publiek interactief via het web beschikbaar te stellen.

Dit event wordt georganiseerd door OSGeo.nl, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze laatste is ook de gastheer van het seminar. 

Opgeven kan via deze Meetup of met een mail naar [masked].  (NB We hebben net een nieuwe zaal dus capaciteit is nu verhoogd van 30 naar 60).

Join or login to comment.

 • Just van den B.

  Voor wie in contact wil blijven met de OSGeo.nl community: zondag 10 jan 15:00 Nieuwjaarsborrel in Hilversum. Opgeven via Meetup: http://www.meetup.com/OSGeoNL/events/227097392/

  1 · January 6, 2016

 • Just van den B.

  Op de valreep van het jaar: een kort verslag van dit seminar met links naar presentaties: http://osgeo.nl/2015/12/verslag-histwebcart-2015

  5 · December 31, 2015

 • Peter W.

  Interessante onderwerpen.

  September 28, 2015

 • Jw

  was een interesante middag, dank voor de organisatie! de website die een aantal keer aan de orde is gekomen: http://www.topotijdreis.nl/

  1 · September 27, 2015

 • Just van den B.

  Mooie mix van mensen met verschillende achtergronden (Hist carto, Erfgoed, GIS, etc), interessante presentaties, en zag druk genetwerk. Leiding door Bram en Erik was top! Perfecte locatie en gastvrijheid van RCE, daarom 5 sterren!

  1 · September 26, 2015

 • Oliver H.

  Interessant, leerzaam. Alle lichten lijken op groen te staan voor open historische webcartografie.

  September 26, 2015

 • Leon van der M.

  Heel interessant, veel inspiratie en contacten opgedaan

  1 · September 26, 2015

 • Frank S.

  Er waren een aantal mensen aan wie ik heb beloofd om links te sturen naar websites waar hoge resultiescans van kaarten te vinden zijn. Mocht je hierin ook geïnteresseerd zijn, stuur me dan s.v.p. een mail naar frank [apestaart] steggink [punt] it. Ik zal ook een kleine beschrijving meesturen van het georeferentie- en warpproces dat ik heb gevolgd.

  1 · September 25, 2015

 • Thomas van M.

  Ik probeer nog te komen maar weet niet zeker of het lukt

  September 23, 2015

  • Just van den B.

   Ik hoop dat je 't redt. Is er nog iemand van Picturae?

   1 · September 23, 2015

 • Just van den B.

  Dank! De wachtlijst is weer opgelost en we bleken ook nog wat meer ruimte te hebben. Op naar de 70 inschrijvingen!

  September 23, 2015

 • Just van den B.

  Helaas voor een aantal is de wachtlijst in werking gegaan. Dus: mocht je onverhoopt niet kunnen, maak je plaats vrij door je RSVP aan te passen!

  September 22, 2015

 • Just van den B.

  Inschrijvingen nadert de 60! Voor de discussie “Naar een Landelijke Webdienst voor Historische Kaarten? “ olv Gert-Jan hebben we de volgende panel-leden:

  Dorus Kroese - Kadaster/PDOK
  Thijs de Boer - Uva Geoportaal
  Just van den Broecke - map5.nl
  Ralf Kits - DEN E&L
  iemand van RCE (nntb)

  2 · September 17, 2015

 • Just van den B.

  Ondanks vakantietijd komen nieuwe deelnemers binnen. Tevens is Thijs de Boer (UvA) als spreker bevestigd en zijn we verheugd dat Bram Vannieuwenhuyze, bijzonder hoogleraar Historische cartografie (Uva per 1 sept 2015) medewerking verleent aan deze middag!

  1 · August 6, 2015

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy