This Meetup is past

72 people went

Location image of event venue

Details

KIJK Live! is een inspirerende en boeiende avond waar wetenschappers en experts die in KIJK voorkomen letterlijk een podium krijgen. We stellen een gevarieerd sprekersprogramma samen over technologie, wetenschap, historie en maatschappij: de pijlers van KIJK.

UPDATE! Het programma is bekend

• In KIJK 3/2014 (http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/kijk-3-2014-verschenen/) kun je het al lezen: hoe Saoedi-Arabië, ondanks zijn olie en zijn machtige vrienden, te maken heeft met de nodige binnen- en buitenlandse problemen (http://www.kijkmagazine.nl/artikel/saoedi-arabie/). Over hetzelfde onderwerp schreef Midden-Oostendeskundige Paul Aarts (Universiteit van Amsterdam) samen met Carolien Roelants het boek Saoedie-Arabië. De revolutie die nog moet komen (http://www.nieuwamsterdam.nl/boekuitgave.aspx?id=2428#.UvNKKPl5PTo). Bij KIJK Live! geeft hij zijn KIJK op zaken.

• Een ander probleem dat we aankaarten in de nieuwste KIJK is dat van de grote hoeveelheden plastic die in zee zijn beland (http://www.kijkmagazine.nl/artikel/plasticsoep/). Zeedieren en vogels krijgen deze troep onherroepelijk binnen – die daardoor ook in onze voedselketen belandt. Jeroen Dagevos (https://twitter.com/mrdailyfox) komt vertellen hoe Stichting De Noordzee (http://www.noordzee.nl/) het plasticprobleem langs onze kust in kaart brengt (http://www.noordzee.nl/wp-content/uploads/2013/11/20130909-Dagevos-etal-NLBeachLitterMonitoring-2002-2012-Final.pdf) en bestrijdt.

• Daniël Verlaan (http://www.danielverlaan.nl/), een van de weinige Google Glass-eigenaren van Nederland, komt de mogelijkheden tonen van deze veelbesproken digibril. Rondlopen met Glass is niet alleen maar geeky cool, het kan ook nog best gevaarlijk zijn met reacties als deze: "Als je nu niet dat ding van je kop haalt, trek ik 'm ervan af" (http://www.nutech.nl/reviews/3680692/ok-glass-drie-maanden-met-googles-bril-in-nederland.html).

• Malaria maakt elk jaar meer dan een half miljoen dodelijke slachtoffers – volgens sommige schattingen (http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/malaria-tweemaal-zo-dodelijk-als-gedacht/) zelfs meer dan een miljoen. Dat er het nodige onderzoek wordt gedaan naar de ziekte zal dan ook niemand verbazen. Opmerkelijker wordt het als bij dat onderzoek gezonde vrijwilligers met malaria worden geïnfecteerd (http://www.kijkmagazine.nl/artikel/vrijwillig-malaria/). Hierover zal Else Bijker van het Radboudumc (http://www.radboudumc.nl/Pages/default.aspx) te Nijmegen komen spreken.

• Natuurlijk hebben we ook weer een mooi bèta-onderwerp op het programma: de quantumcomputer. Zoals we schreven in KIJK 13/2013 (http://www.kijkmagazine.nl/artikel/hebben-we-tien-jaar-quantumcomputer/) hopen Nederlandse onderzoekers over een jaar of tien een bescheiden versie van dit langverwachte apparaat te hebben. Maar wat is nu precies een quantumcomputer? Dat zal hoogleraar natuurkunde Carlo Beenakker (http://www.lorentz.leidenuniv.nl/beenakker/) (Universiteit Leiden) op 19 februari uit de doeken komen doen.

Voorproefje? Hier een videocompilatie (https://vimeo.com/84663760) van KIJK Live! #1

http://vimeo.com/75581053

Meer filmpjes vind je hier (http://www.kijkmagazine.nl/tag/kijk-live/)!

Erbij zijn? Meld je aan, dan zien we je woensdag 19 februari!

Programma:
Inloop 19.30 uur
Start 20.00 uur
Einde 22.00 uur
Naborrelen tot 22.30 uur

PS: Wil je geen mails ontvangen met updates van andere meet-upgebruikers? Dat kun je eenvoudig aanpassen bij je profiel (rechtsboven bij je naam).