Rust Hungary 3rd edition

Rust Hungary Meetup
Rust Hungary Meetup
Public group

Mozilla Hungary Open-Source Community Lounge

D18 Budapest · Budapest

How to find us

Find D18 Cafe on Dessewffy street, there will be signs on the door to lead you to the meetup area in the back!

Location image of event venue

Details

Rust Hungary returns again in November! Join us for a slice of pizza and a slice of the amazing Rust-i-verse, with talks about how Firefox and Rust became best friends and now reach hundreds of millions of users every day, learn more about Rust in WebAssembly and hear handy tips on how node.js and Rust could work together.

Mint azt nagyon jól tudjuk, három a magyar igazság, így a Rust Hungary meetup immáron harmadjára kerül megrendezésre Novemberben! Ezúttal is izgalmas előadásokkal várunk benneteket, pizzát majszolva lehettek részesei a Firefox és a Rust összeházasításának igaz történetének, újra lesz szó a Rustról és a WebAssemblyről, valamint meglátjuk hogyan működhet együtt a Rust és a node.js.

Mozilla is the main sponsor of this meetup. | A meetup fő támogatója a Mozilla.

Speakers | Előadások

Valentin Gosu ( @valentingosu (https://twitter.com/valentingosu) ) — Oxidizing Firefox

Software Engineer at Mozilla in Stockholm, Sweden | Fejlesztő a Mozillánál, Stockholmban

Language: English

We'll take a look at how we started using the Rust Language in Firefox. From importing entire crates, to just a few lines, it's a fascinating process that is already paying off. The Rust language already powers Firefox's new Firefox Quantum release and is a source of infinite possibilities - and we're only getting started!

~

Vetünk egy pillantást arra a folyamatra amelynek eredményeképp a Firefox kódbázisban ma már Rust nyelven írt kódrészletek is felhasználásra kerülnek. Akár egész Rust csomagokról vagy csupán néhány soros programrészletekről van szó, a munka máris beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A Rust programnyelv ma már a Firefox Quantum verziójában élőben is bizonyít, s végeláthatatlan potenciállal kecsegtet - és a munka még csak most kezdődött!

Jan-Erik Rediger ( @badboy_ (https://twitter.com/badboy_) ) — WebAssembly for the Rust of Us

RustFest co-organizer & Rust Community Team member, Mozilla TechSpeaker from Aachen, Germany | a RustFest konferencia egyik főszervezője és a Rust Community Team tagja valamint Mozilla TechSpeaker Aachenből, Németországból

Language: English

JavaScript is the application language of the web. Rust will be the systems language of the web. WebAssembly wants to be the assembly language of the web. What if we take Rust, compile it to WebAssembly and it becomes the application language of the web as well?

WebAssembly as a target for the web opens up new possibilities and Rust is one of the first languages with full support for it. Use your new project, re-compile that old library and make your application accessible in a web browser. Learn how to make use of this newfound superpower already found in the latest version of the most popular browsers!

~

A JavaScript a web alkalmazás fejleszési programnyelve, de a Rust lehet a web rendszerszintű nyelve. A WebAssembly a web assembly nyelve szeretne lenni: mi lenne ha fognánk a Rust kódunkat és WebAssembly segítségével nem csak rendszer, de alkalmazáskódokat is írhatnánk a webre a Rust segítségével?

A WebAssembly target a weben új távlatokat nyit a webfejlesztésben, és a Rust az egyik legelső nyelv amely teljes támogatással érkezik ehhez. Bármilyen új projekthez felhasználhatóvá válnak akár a régi dohos függvénytárak is, hisz szimplán WebAssembly-vel fordítva máris elérhetővé tehetőek egy webalkalmazásban. Az előadásban többet is hallhatok arról hogyan tudjátok ezt az új technológiát saját webalkalmazásokban is felhasználni, akár már ma, hiszen a legkedveltebb böngészők új változataiban mindez már ma rendelkezésre áll.

Peter Czibik ( @peteycz (https://twitter.com/peteycz) ) — Using Rust with node.js

Engineer at RisingStack, Rust enthusiast from Budapest, Hungary | Szoftverfejlesztő a RisingStacknél, megszállott Rust rajongó Budapestről

Language: English or Hungarian

Node.js is not just a server platform any more, but it is used to build client-side apps, automation, even fly drones and control robots! While JavaScript's performance (and consequently node's performance has increased tremendously in the past few years sometimes we really could use the extra juice: and here's where Rust comes in, dropping in a few bits of blazingly fast Rust could make a huge difference for some applications and use cases. Here's how...

A node.js már nagyon régóta nem csak szerver platform - automációra, kliens oldali alkalmazások építésére, sőt drónok és robotok irányítására is használják ma. Habár a JavaScript végrehajtási sebesség óriási javuláson ment át az utóbbi hónapokban még mindig vannak helyek ahol az extra kakaó igencsak jól tud jönni. Itt jön képbe a Rust, hiszen viszonylag egyszerűen komoly sebességelőny csiholható egy jól irányzott natív modul felhasználásával. Hogy hogyan vágjunk neki? Az előadásból kiderül.

Code of Conduct | Magatartási Szabályzat

Please note that Rust Hungary has a Code of Conduct that also applies to this event. Please make sure you read, understand and abide by the rules of conduct.

Kérjük gondosan olvassátok el a Rust Hungary meetup magatartási szabályzatát, amely ezen esemény minden pontján érvényben van, s gondoskodjatok arról hogy megértettétek a szabályokat s azoknak megfelelően jártok el az esemény folyamán.

https://www.rust-lang.org/en-US/conduct.html