What we're about

Psykologene Tine Solum og Lars Hæhre lærer oss ikke-psykologer om psykologi i design. Det er slikt vi blir bedre designere av!

Hva mener vi med «design» og hva mener vi med «psykologi»? «La oss først snakke om hva det ikke er.» (Det var en psykologi-spøk.)

Design er ikke det samme som dekor og estetikk. Man designer en motor, en mur, et team, en prosess, et bryllup, en blåtur, en togperrong, en heisekran eller et kjøleskap. Man designer også et nettsted, en app, en løsning, et produkt eller en tjeneste. Vi ønsker å presisere at gjennomtenkt dekor kun er én av mange faktorer som hjelper en bruker å løse en oppgave eller dekke et behov. Å designe er å skape noe med intensjon.

Psykologi handler ikke utelukkende om å hjelpe folk som strever med psykiske vansker og sykdom. Den formelle definisjonen av psykologi strides de lærde om, men rundt regnet kan man si at psykologi er “vitenskapen om menneskets atferd”. Med atferd menes det som kan observeres, men også det vi ikke kan se: som tankeprosesser, hvordan følelser påvirker oss i hverdag og valg, hva som motiverer, gir mening, hvilke behov vi har og ikke minst hvordan mennesker forholder seg til motstridende tanker og følelser. Psykologer kan jobbe med forskning, undervisning, rådgiving og psykoterapi, design, markedsføring, lovgivning, testing av evner og personlighet, for å nevne noe. Dette betyr at en psykolog kan arbeide med alt fra å studere fysiologiske tema som sentralnervesystemet og gener, miljømessige faktorer, personlighetstrekk og forskjeller, menneskets utvikling, mentale evner og helse, til sosiale interaksjoner.

Når man designer noe kommer man ikke unna psykologien. Psykologien er en grunnleggende del av det å designe. Forstår man mennesker designer man bedre løsninger.

Og det er, med litt for mange ord, grunnen til at vi ønsker å arrangere disse fagkveldene! Her kan vi designere komme og få et psykologisk perspektiv på hva vi gjør.

Upcoming events (3)

Hvordan kan vi lage noe som blir brukt?

Øvre Holmegate

Sist snakket vi om empati, nå skal vi snakke om manipulasjon. Neida. Eller, på en måte. På denne meetupen skal vi snakke om forbrukeratferd, vaner, endringer, triggere, overtalelsesmetoder, mørke mønster, læring, læringsvillighet og at vi mennesker ikke er så rasjonelle som vi tror. Faktisk ganske langt ifra. Kom og bli en bedre designer – og kanskje et bedre menneske i samme slengen! PS: Det blir øl og snacks denne gangen også! 😁 PPS: Kom gjerne klokken 19:00, men opplegget starter ikke før 19:30. Vi setter ikke noe tydelig slutt-tidspunkt, men opplegget varer omtrent to timer. Vi holder på så lenge det er gøy og interessant! Av erfaring er det omtrent en tullion ting man ønsker å vite litt mer om på en sånn kveld.

Hvordan designer man bedre sammen med andre?

Øvre Holmegate

Designmetodikk kommer til sin rett når man jobber sammen med andre. Det er vanskelig nok å designe sammen med andre designere, men når man hiver inn noen som tror designere er en gjeng flåsete tåkepratere er det ikke like enkelt. Psykologien kan dog ha (noe av) svaret på hvordan kan man jobbe bedre sammen med andre! Møt opp og bli et bedre team-medlem. PS: Det blir øl og snacks denne gangen også! 😁 PPS: Kom gjerne klokken 19:00, men opplegget starter ikke før 19:30. Vi setter ikke noe tydelig slutt-tidspunkt, men opplegget varer omtrent to timer. Vi holder på så lenge det er gøy og interessant! Av erfaring er det omtrent en tullion ting man ønsker å vite litt mer om på en sånn kveld.

Alt begynner med deg!

Øvre Holmegate 1

Neida, det er ikke nok et «hjelp til selvhjelp»-kurs. Hverken Tony Robbins eller sjarlata…, nei, sjamanen Durek Verret kommer på besøk! Dette er dog siste kveld i serien, og vi skal faktisk snakke om å være i stand til å forstå seg selv. Hvorfor gjør og tenker vi som vi gjør? Hvis vi er reflektert over – og bevisst på – egne tanker, handlinger og følelser er vi også i bedre stand til å forstå andre. Jo bedre vi forstår andre jo bedre designere blir vi! PS: Det blir øl og snacks denne gangen også! 😁 PPS: Kom gjerne klokken 19:00, men opplegget starter ikke før 19:30. Vi setter ikke noe tydelig slutt-tidspunkt, men opplegget varer omtrent to timer. Vi holder på så lenge det er gøy og interessant! Av erfaring er det omtrent en tullion ting man ønsker å vite litt mer om på en sånn kveld.

Past events (1)

Hva er empati?

Øvre Holmegate

Photos (7)