Spletne urice Maribor #99: Ko se srečata genetski in računalniški kod

This is a past event

4 people went

Details

Bioinformatika je dandanes nepogrešljiva znanstvena disciplina, ki združuje znanje biologije, kemije, matematike, statistike in računalništva. Z obdelovanjem bioloških podatkov preko razvoja novih algoritmov, nam pomaga pri raziskovanju človeškega genoma in reševanju biomedicinskih problemov.

Na dogodku boste izvedeli kako se bioinformatiki lotevajo problema - kako pridobijo biološke podatke na pacientih, katera prosto dostopna računalniško podprta orodja za obdelavo podatkov uporabljajo in kako analizirajo rezultate.
Izvedeli pa boste tudi vse o sekvenciranju naslednje generacije in sicer - sekvenciranje celotnega transkriptoma (RNA-Seq). Ta metoda raziskuje človeški RNA in nam pomaga razumeti, kako se geni v nas izražajo ter kako vplivajo na pojav in potek različnih bolezni.
Pridobljeni podatki zahvaljujoč bioinformatskim raziskavam v medicini, so odlično vodilo zdravnikom, za postavljanje pravilne diagnoze in terapije, prav tako pa pomagajo pri razvoju novih gensko občutljivih zdravil na področju farmakogenomike.

Tokratni predavatelj je Mario Gorenjak, docent na Medicinski fakulteti, UM.