This Meetup is past

71 people went

Location image of event venue

Details

*Raspored*
16:00 Okupljanje
16:15 Uvodne riječi
16:30 Što je novoga u .NET Coreu? (Igor Rončević)
17:15 ASP.NET Core i Docker (Petar Kovačević)
18:00 Pauza, podjela nagrada i druženje
18:30 Što je novo u Xamarin.Forms (Ivan Čuljak)
19:15 Blazor - web aplikacije budućnosti (Dobriša Adamec i Ivan Curić)
20:00 The End :-)

Što je novoga u .NET Coreu?
.NET Core se razvija tolikom brzinom da nam je često teško pohvatati što je svega novoga. Zadubljeni u naše svakodnevne projekte lako možemo previdjeti neke zgodne novine koje bi nam programerski život mogle učiniti lakšima. Uz to, u praksi nam je pitanje "Što je bitnoga?" važnije od pitanja "Što je novoga?". Stoga ćemo na predavanju proći kroz najbitnija svojstva posljednje verzije .NET Corea te dva najprominentnija člana obitelji Core - ASP.NET Core i Entity Framework Core. Usredotočit ćemo se ponajprije na svojstva koja imaju široku primjenu i koja odmah možete početi koristiti na vlastitim projektima.

ASP.NET Core i Docker
Docker sa containerima lagano osvaja svijet, a tom popularnom valu pridruzio se i Microsoft sa svojom Docker podrškom u Azureu i u razvoju .NET Core aplikacija. Pakiranje aplikacija u laganu i kontroliranu izvršnu okolinu, jednostavno verzioniranje i orkestracije različitih servisa unutar zajedničkog ekosistema uz nikad blaže razvojne okoline - saznajte zašto su ljudi sretniji ponedjeljkom na poslu kad im aplikacije žive u kontenjerima te kako Microsoft približava tehnologiju svojim .NET-ašima.

Što je novo u Xamarin.Forms
Zanimljivo je bilo u Xamarin(.Forms) svijetu zadnjih cca godinu dana. Microsoft je ugasio neke servise bez kvalitetnih zamjena, dosta third party librarya je prestalo biti održavano, neki third party components selleri su se „ohladili“ od daljnjeg razvoja i cijeli hype je splasnuo.
Unatoč tome, usudio bih se reći da je situacija sa Xamarin.Forms razvojem danas bolja nego ikada. Oni bezvezni Microsoft servisi u se ispolirali, umjesto milijun „istih“ third party librarya imamo manji broj, ali kvalitetnih te dobar dio stvari već ugrađen u Xamarin.Forms, platforma je stabilnija i brža, jedan components seller je „iskočio“ kad prava stvar, a projekata ima više. Nedostaje u cijeloj priči još dosta toga da bi bila „savršena“ platforma, ali doslovno sa svakim novim releasom moramo upotrebljavati sve manje hackova kako bi smo dobili app koji izgleda kako ga je dizajner zamislio... Proći ćemo kroz sve nove stvari koje su došle u zadnjih cca godinu dana te vidjeti koliko su stvarno korisne, što im još nedostaje, a što su stvari isključivo korisne za hype.

Blazor - web aplikacije budućnosti
Danas svi radimo JavaScript aplikacije. Uspješno i kvalitetno uz stalni osjećaj da nije to - to! I samo razmišljamo koji ćemo sljedeći JavaScript framework krenuti učiti! (vue.js ;-)) Neko vrijeme se šapuće i priča - stiže WebAssembly - spas za sve naše programerske probleme.
WebAssembly je W3C otvoreni standard podržan od svih vodećih "browsera" koji nosi okruženje za izvršavanje binarnog koda. Sa svim prednostima koje sada imaju nativne aplikacije - brzina izvršavanja, paralelno procesiranje, veličina izvršnih datoteka, baratanje memorijom. I pristupom API-u kao što je uobičajeni DOM API. Danas predstavljamo kombinaciju .NET i WebAssembly. Razor i Browser. Microsoftov eksperimentalni web UI framework nazvan Blazor.
Na predavanju ćemo pokazati klijentsku aplikaciju pisanu C# kodom u Razor sintaksi koju ćemo kompilirati u WebAssembly i koristiti je u browseru. WebAssemby stiže - uskočite na vlak!