Past Meetup

De opmars van chatbots en AI

This Meetup is past

48 people went

Pakhuis de Zwijger

Piet Heinkade 179 · Amsterdam

How to find us

We zitten ditmaal in de IJ Zaal op de 5e etage van het Pakhuis

Location image of event venue

Details

“By 2020 the average person will have more conversations a day
with bots than they do with their spouse”, voorspelt onderzoeksbureau in de technologie Gartner.

Het gebruik van chatbots zal de komende jaren flink toenemen, is dus de verwachting van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner. En ook van Eddy Boeve, die ons op 9 november meer gaat vertellen over dit fenomeen.

Samen met de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) zal dat de online communicatie van mensen ingrijpend gaan veranderen.

Een 'conversational interface' wordt een chatbot ook wel genoemd. Ze worden ingezet om de klantenservice van een bedrijf te verbeteren of om je ergens wegwijs te maken of om leads te genereren. Aanknopingspunten te bieden voor bedrijven om klanten te werven.

Dat is ook precies waar Eddy Boeve zich mee bezig houdt als conversie specialist bij Booming. Hij onderzocht de verschillende soorten bots. Twee typen laten zich al snel onderscheiden:

• gescripte of 'rule based' bots, waarbij specialisten een serie scripts maken op basis van te verwachten vragen of trefwoorden.

• artificial intelligence bots, waarbij de chatbots hun antwoorden verbeteren door machine learning, geautomatiseerd leren.

Mengvormen zijn er natuurlijk ook en waar de chatbot het niet meer weet, zal een mens worden aangesproken. Maar duidelijk is dat zoeken en andere dienstverlening slagvaardiger en makkelijker kunnen worden met deze techniek. Verzekeraar ASR heeft de gewone website al helemaal vervangen door een 'conversational interface'.

Artificial Intelligence

Software developer Jeroen van Maanen gaat ons een inkijkje geven in de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (#AI). Een onderwerp dat hem na lezing van de klassieker Gödel, Escher, Bach van natuurkundige Douglas Hofstadter blijft bezighouden.

Met hem zullen we ook ingaan op de maatschappelijke discussie over AI, want waar blijft de mens als machines interactief kunnen leren en zichzelf kunnen gaan reproduceren?

Inloop vanaf 19:00, start programma 19:30 uur.