Da li se tvoj karijerni put završava kada se umoriš od kucanja koda?

This is a past event

91 people went

Hooloovoo

Ljutice Bogdana 9 · Beograd

How to find us

Nalazimo se pored Marakane (ako ste od tih), dve tri kuće iznad Cecine (ako ste od tih) ili samo u Ljutice Bogdana br. 9.

Location image of event venue

Details

U sredu 11. septembra od 18h u HOOLOOVOO nastavljamo razgovore na škakljive teme. Na panelu “Šta nakon što se umoriš od kucanja koda” govoriće Ivan Aksentijević (http://bit.ly/IvanAks), Dejan Bosanac (http://bit.ly/DejanB) i Miloš Kolarić (http://bit.ly/MilošKolarić).

Panel je deo projekta Artikoolacije (http://bit.ly/ArtikoolacijeBlog).

---

IT industrija cveta! Ima puno posla, nikada dovoljno softverskih inženjera, dobrih i loših kucača koda. Ako si loš, nema veze, naučićeš zanat od starijih kolega i koleginica. Ako si dobar, tim bolje, početna plata je odlična, a uvek ima mesta za napredak. Poslovnih ponuda ima na pretek, pa je jedan od mogućih ishoda i prelazak u drugu firmu na neke izazovnije projekte i/ili proizvode.

Softverski inženjeri su obično pasionirani svojim “zanatom” i programiranjem su se bavili od srednjoškolskih dana. Naravno, ima i onih koji su se prehvalifikovali za poslove u rastućoj tech industriji, ali i za njih karijerni put postaje upitan onog momenta kada uđu u senior kategoriju.

Pored problema u tumačenju ko su to mediori, seniori i ostali inženjeri sa više godina iskustva, uvek se vraćamo jednom pitanju: Šta kada se softverski inženjer umori od kucanja koda?

IT industrija u regionu suočava se sa izazovom da odgovori na pitanje koje su dalje opcije za profesionalni razvoj softverskih inženjera koji žele da napreduju nakon seniorskih pozicija, a ne žele da postanu i ostanu menadžeri. Ovo pitanje je ključno za dalji ozbiljniji razvoj regionalne i domaće IT scene, jer upravo pojedinci koji imaju najveći radni staž u industriji nemaju jasnu perspektivu u lokalnim firmama.

Učesnici:

Ivan Aksentijević

Sa mašinama mu je uvek bilo lakše nego sa ljudima, dok nije shvatio da ipak mora sa ljudima, pa je počeo da ih toleriše i povremeno simpatiše. Preko 15 godina profesionalno u tech industriji, CTO i co-founder u raznorodnim kompanijama (Majstori – digital marketing agency, Groundlink – transportation company, Vibe Network – digital innovation agency, PWNRS – game design studio, Fr8Hub – logistics startup), povremeno aktivan u lokalnim tech i startap zajednicama.

Dejan Bosanac

Dejan se bavi open source-om poslednjih desetak godina. Uključen je rad mnogobrojnih projekata, radnih grupa i fondacija vezanih za razvoj integracionih i komunikacionih tehnologija. Trenutno je zaposlen kao inženjer u Red Hat-u, gde su mu interesovanja prevashodno u domenu IoT i Edge tehnologija i platformi.

Miloš Kolarić

Miloš Kolarić, Java programer sa izletima i u druge jezike sa iskustvom u marketing, ebanking, ticketing i gambling softverskim resenjima. Matori developer po definiciji, sem sto nije mator. Deo HOOLOOVOO-a, married with children. Svira bubnjeve jer voli da mlatara rukama, ne samo prstima.

Moderator:

Jovana Tomić, vođa projekta Artikoolacije. Diplomirani politikolog za međunarodne odnose i master menadžer u domenu medija i kulture. Sedam godina je u industriji digitalnog marketinga i komunikacija. Njeno profesionalno iskustvo se proteže od vođenja galerije savremene umetnosti, preko rada u digitalnim agnecijama do kreiranja komunikacionih i digitalnih strategija u ICT sektoru. Angažovana na brojnim projektima decentralizacije kulture i podrške razvoju preduzetništva.