Skip to content

What we’re about

De een zal het een methode om aan jezelf te werken noemen, de ander zal het gevoel van verbondenheid in de vorm van de broederschap benadrukken, voor weer een ander staat de zoektocht naar het onzegbare centraal. Wel zijn er natuurlijk uitgangspunten die alle vrijmetselaren met elkaar delen.
De loge

Vrijmetselarij wordt beoefend in loges zoals La Paix. Gezamenlijk voeren wij een paar keer per jaar onze rituelen uit, bijvoorbeeld bij een inwijding, een sterfgeval of de opening en afsluiting van het seizoen. Tijdens de wekelijkse comparities reflecteren wij op de betekenis van die rituelen en de toepasbaarheid van onze inzichten in het dagelijkse leven. Dat doen wij vaak naar aanleiding van een inleiding, vrijmetselaren noemen dat een bouwstuk, die door een van de leden gegeven wordt. De loge is dus de vorm waarin de vaste groep leden elkaar ontmoeten.

Het deelnemen aan rituelen vergt van deelnemers dat zij zich verdiepen in de betekenis ervan. Nieuwe leden maken er voor het eerst kennis mee, daarom staat voor de nieuwe vrijmetselaar het bestuderen van onze gemeenschappelijke taal en het persoonlijke kunnen duiden van de symboliek de eerste jaren centraal. Symboliek wordt zo een gemeenschappelijke taal die door oefening steeds beter beheerst wordt. Maar ook iemand die al 20 jaar vrijmetselaar is leert voortdurend bij.

De leden van La Paix hechten eraan dat het ritueel zo wordt uitgevoerd dat het allen inspireert. Dat houdt in dat regelmatig over achtergronden en het waarom wordt gesproken.