Mülteci Girişimciliği | Refugee Entrepreneurship


Details
Türkiye 2.8 milyon mülteciye altı yıldır ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanmasında girişimcilik de önemli bir rol oynayabilir. Onlara verilecek girişimcilik eğitimiyle kendi işlerini oluşturmaları sağlanabilir. Bu işleri Türk ortaklarla takım halinde kurmaları teşvik edilip, yaşadıkları toplumla bütünleşmeleri kolaylaştırılabilir. İş fikirlerinin mültecilerin günlük ihtiyaçlarını karşılaması mümkün olabilir. Bu amaçla teknolojiyi kullanmaları özendirilebilir. Mültecilerle çalışmak isteyen sosyal sorumluluk sahibi birey ve şirketlere bu alanda faydalı işler gerçekleştirmeleri imkanı yaratılabilir. İşte mülteci girişimciliği konusunda düzenleyeceğimiz etkinliğimizle bu konuları ele almak istiyoruz. Girişimcilik ekosisteminin tüm paydaşlarını etkinliğimize bekliyoruz.
Etkinliğin düzenleyicisi InnoCampus takımı olarak 17 Şubat-15 Mayıs 2017 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi’nde Uluslararası Göç Örgütü’nün desteğiyle beşinci InnoCampus girişimcilik hızlandırma programımızı gerçekleştireceğiz. Bu programa mülteci girişimciler de katılacak. Meetup etkinliğimizde paylaşılacak fikir ve önerilerden InnoCampus programının daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinde yararlanılacak. İsteyen katılımcılar InnoCampus programına da gönüllü olarak destek olabilecek ve fikirlerini hayata geçirebilecekler.
Konuşmacılarımız:
Abdulbasit Dibo, Halepli bir girişimci. Halep Ünivesitesi İlahiyat bölümünden mezun olduktan sonra elektrik elektronik ve yazılım konusunda uzmanlaşıp ortaklarıyla 2013’te Halep’te şirketini kurdu. Fakat savaş dolayısıyla Suriye’deki şirketini kapatıp 2014’te Gaziantep’e taşımak zorunda kaldı. Gaziantep’in elektrik elektronik bakımında öncü şirketlerden biri haline getirdiği şirketinde hali hazırda biri Türk olmak üzere, toplam 12 çalışan var. Şirketinin aynı zamanda topluma da katkısı olmasına özen gösteren Abdulbasit Dibo, Suriyeli gençleri şirketinde maaş karşılığı 3 aylık eğitimler sunuyor. Eğitim sonrasında yetenekli ve istekli olanları şirketi bünyesinde çalıştırıyor, veya kendi işlerini kurmalarına
destek oluyor.
Pirce Altınok, hayatının büyük bir kısmını Orta Doğu’da geçirdikten sonra, Siyaset Bilimi ve Antropoloji Lisans ve Yüksek Lisansını Fransa da yaptı. Kısa bir özel sektör deneyiminden sonra, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilere yardım faaliyetleri gerçekleştiren yabancı bir Sivil Toplum Örgütü ile ilk Kilis ve sonrasında Urfa’da çalıştı. Şimdi Birleşmiş Milletler’inin Uluslarası Göç Örgütünde, Suriyelilerin geçim kaynakları bulamalarına destek veren projesinde Takım Lideri olarak Gaziantep’te görev alıyor.
Memet Ünsal, kurumsal hayatta proje yöneticisi, doktorasını robotik üzerine yapmış makina mühendisi ve alaylı bir fotoğraf ve seyahat sevdalısı. 2014 yılında kurumsal işinden ayrıldı ve kendisini heyecanlandıran bir kaç proje üzerine çalışmak için Türkiye'ye döndü. Türkiye’deki girişimcilik ve inovasyon ekosistemini güçlendirmek ve bu konuda uluslarası bir işbirliği ağı kurmak için Innomate takımıyla çalışıyor.
Doktorasını yaparken çok keyif aldığı robotik (6 serbestlik dereceli paralel platformlar), mekanik titreşim kontrolü ve akıllı sıvılar alanlarında çalıştı. Mezun olduktan sonra Procter & Gamble şirketinde kurumsal iş hayatına başladı. P&G'de çalıştığı 7 sene içinde İspanya, Mısır, Fas, İtalya ve Belçika'da yaşadı, çeşitli küresel programlar yönetti, üretim tesisleri kurdu ve yeni ürün geliştirdi.
Şu anda Türkiye’nin 5 şehrine giden ve her bölgesinde üniversiteleri gezmesi planlanan InnoCampus (innocampus.org (http://innocampus.org/)) projesinin yöneticiliğini yapıyor. InnoCampus, gençlere girişimciliği ve 3 boyutlu üretimi öğreten bir girişim hızlandırıcı / YapLab (Fab Lab) programı. Aynı zamanda Türkiye ve komşu ülkelerde YapLab’lar kurmayı ve işletmeyi amaçlayan Innomate ile üniversitelerin dışında ilk öğretim ve liselerde yaratıcılığı, deneyimsel ve üreterek öğrenmeyi özendirmeyi amaçlayan projeler üzerinde çalışıyor. Son olarak Sabancı Üniversitesi’nde proje yönetimi ve ürün geliştirme üzerine ders veriyor.
If you are a refugee who is interested in entrepreneurship, please join us. You are most welcome. We will provide you with translation in English.

Mülteci Girişimciliği | Refugee Entrepreneurship