Mikrostoritve v Javi, mikroprofil, Kubernetes

Are you going?

26 people going

Share:
Location image of event venue

Details

Mikrostoritve v Javi, mikroprofil, Kubernetes
Kdaj, kako in zakaj naj začnem uporabljat mikrostoritve

Mikrostoritve postajajo prevladujoč način razvoja aplikacij in digitalnih rešitev. Razlogov, da mikrostoritve postajajo vedno bolj popularne, je več. S poslovnega vidika je ključna motivacija hitrejši in učinkovitejši razvoj rešitev in s tem skrajšanje razvojnih ciklov ter hitrejši time-to-market. S tehničnega vidika pa je razlogov precej več. Po eni strani mikrostoritve vodijo k bistveno bolj razklopljeni arhitekturi in omogočajo izgradnjo posameznih gradnikov (mikrostoritev), ki delujejo kot neodvisni moduli. Po drugi strani nas mikrostoritve usmerjajo v arhitekturo cloud-native, ki je prilagojena za izvajanje na oblačnih okoljih nove generacije, predvsem v okolju Kubernetes.

V predstavitvi bomo prikazali, kako se lotiti razvoja mikrostoritev v Javi. Ogledali si bomo specifikacijo Microprofile in predstavili najpomembnejše vzorce in tehnološke pristope. Na praktičnem primeru bomo prikazali, kako razviti prvo mikrostoritev v petih minutah. Ob tem bomo pregledali tudi najpomembnejša izvajalna okolja za mikrostoritve ter prikazali, kako narediti postopen sestop iz aplikacijskih strežnikov.

Nato bomo naredili korak v bolj napredne teme. Pregledali bomo ključne koncepte, vključno s konfiguracijo, metrikami, preverjanjem vitalnosti, varnostjo, odkrivanjem storitev, OpenAPIji in ostalimi koncepti, ki so praktično nujni za učinkovito uporabo mikrostoritev. Osvetlili bomo področje vsebnikov in prikazali, kako mikrostoritev namestiti na okolju Kubernetes. Na koncu bomo omenili še potrebo po avtomatizaciji CI/CD.

Na predstavitvi boste spoznali, kdaj, kako in zakaj začeti uporabljat mikrostoritve. Hkrati boste spoznali, zakaj več ne potrebujete javanskih aplikacijskih strežnikov.

Vljudno vabljeni.

Predstavitev bosta izvedla prof. dr. Matjaž B. Jurič (Java Champion) in Jan Meznarič.