NS JS Meetup #7

Details

Sedmo okupljanje JavaScript zajednice u Novom Sadu!

Dan - 24. april, sreda u 18h,
mesto - Poslovni inkubator Novi Sad (http://inkubator.biz/)

Na sedmom okupljanju Kim Novak će nas upoznati sa React Hooks, a Konstanin Baev će nam pokazati tehnički intervju iz ugla intervjuera i programera koji je intervjuisan. Oba predavanja će biti na srpskom jeziku.

Live stream će biti puštan na sledećem kanalu https://www.youtube.com/channel/UC3uu0cLxE9ipLBXcz23yDHw

Agenda:
18:00 - okupljanje i upoznavanje
18:05 - How I Got Hooked to React Hooks 🎣- Kim Novak
18:45 - Tehnički intervju - pogled iz oba ugla 🎙- Konstantin Baev
19:15 - druženje uz piće i hranu

Više informacijama o samim predavanjima i predavačima:
----------------------
How I Got Hooked to React Hooks 🎣

Dan Abramov iz Fejsbuka je u oktobru 2018. predstavio novi koncept u React-u pod nazivom Hooks. Odmah nakon ove objave, ceo React community je počeo da uči i eksperimentiše sa React Hooks, čak iako nije još izašla stabilna verzija koja ih podržava. U februaru 2019. izlazi 16.8 verzija React-a u kojoj su Hooks podržani i još više ljudi želi da ih koristi. Na ovom predavanju će biti predstavljen baš ovaj novi koncept u React-u, Hooks. Predavanje će pružiti odgovore na pitanja šta su Hooks, kako i kada ih koristiti. Na predavanju će biti upoređene Lifecycle metode (componentDidMount, componentWillUnmount i slično) i Hooks (useEffect, afterEffect): koja Lifecycle metoda ima a koja nema odgovarajuću zamenu sa Hooks.

Bio:
Kim Novak je software developer u kompaniji Vega IT, student master studija na smeru Računarstvo i automatika na Fakultetu tehničkih nauka. Pored toga je i predavač u Školi Rajak. React-om se bavi godinu dana.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kim-novak-82030892/
GitHub: https://github.com/kimnovak

----------------------
Tehnički intervju - pogled iz oba ugla 🎙

Konstantin će nam na ovom predavanju pričati o tehničkom razgovoru za posao programera i šta vas sve može očekivati na jednom. Konstantin ima iskustva u držanju tehničkih razgovora sa velikim brojem kandidata tokom svog radnog iskustva. On će nam pokazati kakvi su zadaci bitni, kakva pitanja se često postavljaju kandidatu, kao i kako odgovoriti na takva pitanja.

Predavanje ja zamišljeno da bude interaktivno - tako da spremite pitanja za Konstantina koji je iskusni tehički intervjuer. Takođe ćemo diskutovati o tome koji delovi tehničkog razgovora su fer, a koji nisu. Firme slične Google-u često praktikuju live coding ili whiteboard coding i sve više se dovodi u pitanje značaj ovih delova tehničkog intervjua i koliko su fer prema kandidatima.

Bio:
Konstantin Baev je završio Mehaničko-matematički fakultet na Saratovskom Državnom Univerzitetu. Živi i radi u Novom Sadu, a poreklom je iz Saratova, Rusija. Do 2007. je radio na Mehaničko-matematičkom fakultetu kao matematičar i predavač. Nakon toga prelazi u svet programiranja kojim se ranije bavio iz hobija. Danas je Senior Software Engineer sa preko 18 godina iskustva i radi za Svitla Systems kompaniju iz Ukrajine. Danas uglavnom koristi JavaScript i React u svom poslu.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/konstantinbaev
GitHub: https://github.com/kipruss

Za koga je predavanje?
Prvo predavanje je za svakog ko želi da nauči nešto novo iz sveta React-a i najmanje je na početničkom nivou znanja React-a.

Drugo predavanje je za one koji planiraju da pronađu prvi posao u svetu programiranja jer ćemo pričati o jednom od procesa zapošljavanja programera - tehničkom intervjuu. Takođe, ovo predavanje je i za zrelije programere koji već drže ili žele da drže tehnički intervjue.

Svi su pozvani! Bilo da ste početnici u JS svetu ili već imate iskustva sigurni smo da ćete pronaći nešto što će vam otvoriti vidike i skrenuti pažnju na trendove u JS svetu.

Dođite da se upoznamo i zajedno naučimo nešto novo!

P.S. Hvala Vega IT Sourcing (https://www.vegaitsourcing.rs/), Eryce (http://eryce.com) i Toptal (https://toptal.com) kompanijama na podršci za ovaj mitap!