Details
Op dinsdag 20 mei organiseren we onze TechNight met 2 enthousiaste sprekers, die komen vertellen over de technische kant van web development.
Locatie: Bitfactory (4e verdieping), Goudsesingel 164, 3011 KD Rotterdam
Programma
18:15 - 18:45: Inloop, kennismaking, pizza 🍕
18:45 - 19:45: "Security vulnerabilities opsporen met static analysis" door Nic Wortel
19:45 - 20:00: Pauze
20:00 - 21:00: "Rust als nieuwe standaard" door Walter van der Giessen
21:00 - 22:00: Naborrelen
Talk 1: Security vulnerabilities opsporen met static analysis
Het schrijven van veilige code is essentieel om te voorkomen dat de gegevens van je gebruikers in verkeerde handen vallen. Maar kwetsbaarheden in je code zijn vaak lastig te herkennen en worden lang niet altijd ontdekt tijdens handmatige code reviews.
In deze talk bekijken we hoe verschillende tools voor static analysis (waarvan je er misschien al een paar gebruikt) kunnen worden ingezet om veelvoorkomende beveiligingsproblemen in je applicaties op een geautomatiseerde manier op te sporen.
Over de spreker: Nic Wortel
Nic Wortel is een onafhankelijke softwareconsultant en trainer. Na meer dan tien jaar als software engineer te hebben gewerkt, is hij zich gaan richten op het adviseren en trainen van teams om hun ontwikkelprocessen te verbeteren. Hij spreekt regelmatig op meetups en conferenties over softwareontwikkeling, PHP, DevOps, security en aanverwante onderwerpen.
Talk 2: Rust als nieuwe standaard
Stel je eens voor: een programmeertaal die de snelheid van C combineert met de get-things-done mentaliteit van PHP en JavaScript. Die je in staat stelt om snel en efficiënt te bouwen, terwijl het hele klassen van bugs simpelweg onmogelijk maakt. Een taal die zich net zo thuis voelt in embedded systemen als in high-performance API's, en zelfs in je browser.
Klinkt als sciencefiction? Welkom in de wereld van Rust.
Voor steeds meer developers is Rust geen experiment meer, maar de nieuwe standaard voor het bouwen van betrouwbare, razendsnelle én schaalbare software. Waarom? Omdat Rust iets bijzonders doet: het denkt met je mee. Het voorkomt fouten nog vóór je ze maakt, zonder dat je inlevert op performance of controle.
Ben jij een webdeveloper en benieuwd waarom zovelen de overstap maken? In deze talk laat ik je zien waarom Rust geen hype is, maar een serieuze kandidaat voor de toekomst van softwareontwikkeling. Grote
spelers als Amazon, Discord en Cloudflare gebruiken het al voor hun meest cruciale systemen.
Verwacht geen langdradige theoretische uitleg, maar praktische voorbeelden, ervaringen uit de praktijk en vooral: Hoe Rust jouw leven als webontwikkelaar leuker, veiliger en sneller maakt.
Over de spreker: Walter van der Giessen
Walter (24) is momenteel Head of Technology bij het BTW Instituut. Zijn loopbaan begon als freelance designer en fullstack developer, waarna hij zich specialiseerde in machine learning engineering. In 2022 sloot hij zich aan bij een startup die destijds nog de naam Auto-Pilot droeg — een AI-gedreven platform voor documentextractie en -verwerking. Vanuit een klein antikraakpand in Rotterdam groeide het bedrijf, na een seed-investering, uit tot Send AI, gevestigd in Amsterdam. Als eerste werknemer speelde Walter een sleutelrol in het vormgeven van de technische koers. Een van zijn belangrijkste beslissingen was de introductie van Rust voor de meest kritieke systemen.