Past Meetup

13. WordPress Meetup Zagreb

This Meetup is past

87 people went

Location image of event venue

Details

Nakon ljetne stanke gdje smo se odmorili i WordCampa Split gdje smo napunili baterije, došlo je vrijeme da najavimo 13. WordPress Meetup Zagreb s tri nova, zanimljiva predavanja.

Prvi na redu je Dario Jazbec Hrvatin. Dario nam dolazi iz Slovenije, gdje danas živi s obitelji, iako je rođen i odrastao u Zagrebu. U svom predavanju objasnit će nam kako pisati bolje i efikasnije, kroz pet osnovnih savjeta – nešto što je naučio radeći za OnTheGoSystems, proizvođače najpopularnijeg višejezičnog plugina – WPML-a.

Marko Banušić je već pričao na našem meetupu, a pričao je i na prvom hrvatskom WordCampu, lani u Rijeci. Ovog će puta pričati o WordPress oEmbedu, funkcionalnosti koja je višestruko olakšala objavu različitih poveznica i njihovo kvalitetno prikazivanje u WordPressu.

Posljednji na redu je Matej Bošnjak iz Enterwella, koji će nam pričati o jednoj vrućoj temi – WordPress REST API-ju i Reactu. Na primjeru izrade frontenda za jednu WordPress aplikaciju, Matej će objasniti kako se jednostavno može napraviti zahtjevna aplikacija.

Predavanja su besplatna, ali je prijava obavezna. Vidimo se u CARNetu u petak, 30.9. s početkom u 17:30.

-------------
Raspored
-------------

17:30
Okupljanje i uvod

-------------

17:45
Kako pisati bolje i efikasnije - savjeti za sve

Bilo da ste developer, dizajner, ili radite u marketingu, pisanje je često u centru vaših dnevnih aktivnosti. Od emailova do blog članaka, pa čak i kreiranja "ticketa" u sistemima za upravljanje projektima, učinkovito pisanje vam može uštedjeti puno vremena i dovesti do boljih rezultata. U ovoj prezentaciji, želim podijeliti s vama pet osnovnih savjeta kako pisati bolje i učinkovitije, te iskustva koja sam skupio kroz vlastiti rad.

Dario Jazbec Hrvatin
Rođen u Zagrebu, prije 10 godina preselio se u Sloveniju, gdje danas živi s obitelji. S WordPress-om se bavi već godinama. Izabrao ga je kao glavni CMS alat od prvih web-development dana, što je, kako kaže, bila fenomenalna odluka. Radio je kao freelancer, za neprofitne organizacije, te u različitim firmama i marketinškim agencijama u Sloveniji. Od 2014. godine radi za OnTheGoSystems, kompaniju najpoznatiju po WPML pluginu, gdje je ove godine postao voditelj dokumentacije za sve projekte. Osim pisanja, sudjeluje u organizaciji i vođenju usability testiranja, što je tema o kojoj sam već imao predavanja na WordCamp Europe u Sofiji 2014 i WordCamp Croatia u Rijeci 2015. Ovo mu je prvi put da predaje na WordPress Meetupu u Zagrebu.

-------------

18:10
WordPress oEmbeds

Davne 2009. godine WordPress je dobio mogućnost ugradnje YouTube videa unutar objava jednostavnim postavljenjem poveznice na sam video. Kroz standardni način slanja informacija o ugradnjama - embedovima, mnogi drugi poslužitelji sadržaja su olakšali dijeljenje tog istog sadržaja. Ta funkcionalnost je značajno olakšala objavu raznih materijala i popis sadržaja koji se mogu lako integrirati se redovito nadograđuje. U ovom predavanju ćemo ukratko proći kroz način na koji to funkcionira, objasniti zašto to koristiti i na kraju pokazati kako proširiti tu funkcionalnost.

Marko Banušić
Marko je još uvijek na istom radnom mjestu, dorađuje, prerađuje i uređuje nekoliko hrvatskih news portala. No većinu vremena provodi istražujući nove i stare tehnologije koje bi mu mogle pomoći pri izradi novih projekata, kao i optimizaciju postojećih. Kada ne tipka, još uvijek šeta, pleše i općenito uživa.

-------------

18:35
Kako do WordPress aplikacije uz React i REST API

Uz kratki uvod u WordPress REST API i React opisat ću kako (i zašto) je naš tim u konkretnom projektu iskoristio React kao tehnologiju za izradu frontenda za WordPress aplikaciju uz korištenje REST API-ja. Bit će riječi o zahtjevima, problemima s kojima smo se susretali i o rješenjima koja smo na kraju prihvatili. Ukratko ću opisati kako nam je React uz WordPress REST API pomogao da relativno jednostavno napravimo zahtjevnu aplikaciju.

Matej Bošnjak
Nakon što je neko vrijeme bio uzoran student FER-a, Matej zadnje dvije godine radi kao WordPress developer u Enterwellu, na izradi custom WordPress rješenja za razne klijente (teme, pluginovi, …). Osim WordPressa, zna i C# gdje povremeno napiše koju liniju koda (kad se ukaže potreba za tim na nekom od projekata). U budućnosti, na WordPress gleda kao na platformu za razvoj različitih aplikacija u čemu će svakako značajnu ulogu odigrati i REST API.

-------------

19:00 +
Druženje

---

Prijava je obavezna (i besplatna). Vidimo se u Zagrebu 30.9.