What we're about

A group of professional and hobby C++ developers living and working in and around Sofia, Bulgaria, who meet monthly to discuss trends, techniques, and technology regarding the C++ language and industry. This group is as open as possible! Meet others C/C++ enthusiasts, learn something new, share your knowledge and experience.

Check the Meeting discussion thread in the Group discussion section and visit our GitHub repository for presentations, source, etc - C++ User Group Sofia repository (https://github.com/SofiaCPP/CppUserGroupSofia)

Upcoming events (1)

Viktor Kirilov - Nim: a language with full support for hot code-reloading

Work and Share CoWorking Space

Запишете се тук: https://dev.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/c-cnim-a-language-with-full-support-for-hot-code-reloading/ ПРОГРАМА: Nim е първият език, който се компилира до изпълними файлове с максимална производителност и има пълна поддръжка за презареждане на код по време на изпълнение. В тази презентация ще се запознаем с: >>> Езикът (на кратко) >>> Как се използва презареждането на код по време на изпълнение и с какво е полезно това >>> Как е имплементирано – ще видим как изглеждат различни конструкции от Nim транслирани до C/C++ и съответно как е възможно да се подменят (ще се обсъждат динамични библиотеки, адресно пространство и т.н.) >>> Ще стане дума за какво е възможно да се награди в/у тази функционалност (например истински REPL), и как всички техники могат да се транслират и до други езици, които се компилират до изпълними файлове. Детайли за разработката на тази функционалност може да намерите тук. Nim е статично типизиран език за системно програмиране и приложения с оптимална производителност и елегантност. Той предоставя едни от най-мощните инструменти за мета програмиране сред императивните езици комбинирани с елегантността на Python. Бидейки език от високо ниво с възможността за автоматично менажиране на памет, Nim може да се конкурира с всеки друг език. Компилира се до C/C++ (както и JavaScript) и главните му съперници са C++, Rust и D. Интеграцията му със C код е тривиална, но същото важи и за C++ – код може да се преизползва много лесно между 2-та езика. Както Rust има финансовата подкрепа на Mozilla, така и Nim има от скоро подкрепата на едно от най-големите cryptocurrency-та – Status. >>> Q&A ЗА ЛЕКТОРА: Виктор Кирилов >>> Виктор Кирилов има 6+ години професионален опит със C++ в индустрии като гейминг (Gameloft) и визуални ефекти (ChaosGroup). >>> През последните 3+ години се занимава единствено с проекти с отворен код – https://github.com/onqtam >>> Създател на най-бързата за компилация и изпълнение библиотека за писане на тестове за C++: https://github.com/onqtam/doctest >>> Водил е лекции на международни конференции като CppCon, MeetingC++, C++Russia, code::dive и други. >>> Интересите му включват игрови енджини, оптимизиране на код, подобряване на процесите при разработката на софтуер, използването на модерни инструменти. >>> Автор на блог: http://onqtam.com

Past events (35)

Slavi Boyanov - Managing concurrency with actors

Work and Share CoWorking Space

Photos (11)