Skip to content

nForum Q4 2020 - .NET5 och Blazor

Photo of
Hosted By
Jakob L.
nForum Q4 2020 - .NET5 och Blazor

Details

Detta event hålls online.

Som ni märkt var det mycket länge sedan vi hade ett nForum. Det är förstås roligare att ha det fysiskt som vi brukar, men i väntan på att det ska vara tillåtet, så tänkte vi nu erbjuda ett online event. Vi har kört ett par liknande i höst med våra övriga forum och det har fungerat riktigt bra.

Som de flesta säkert noterat så har Microsoft nu i november släppt .NET 5.0. Det är en viktig milstolpe i Microsofts strävan mot en enad plattform. Deras stora internationella konferens Dotnetconf som genomfördes 10-12 november innehöll väldigt mycket matnyttigt. För er som inte orkade lyssna igenom alla 80 föredragen så kommer vi denna meetup att lyfta upp några av höjdpunkterna.

17.00 .NET 5.0, Jacob Lundberg, Squeed

Microsoft har äntligen släppt .NET 5.0 officiellt, men vad innehåller denna nya version? Vad är .NET 5 och hur relaterar det till .Net Framework och .Net Core? Vi går igenom hur .NET 5.0 passar in i ekosystemet och hur det är tänkt att utvecklas framöver. Sedan tar vi en närmare titt på några av de nya features och prestandaförbättringar det för med sig. Avslutningsvis går vi igenom tips och tricks för att komma igång med .NET 5.0.

17.40 C# 9, Erik Skogström, Squeed

Record type som många väntat efter är nu äntligen här. Det gör möjlighet att på ett snyggt sätt använda immutable objekt. Pattern matching har återigen förbättrats och förenklats. Eftersom många nog inte uppdaterat sina C# versioner på ett tag så nämner vi även några godbitar från C# 7 och C# 8. Bland annat hur man kan ställa om sina projekt så att man kan undvika alla "Object Reference Not Set to an Instance of an Object".

18.10 Blazor, Jakob Lithner, Squeed

Blazor är ett helt nytt sätt att skriva webgränssnitt. Man kan använda C# både i backend och frontend. Koden till frontend kompileras till webassembly och blir därmed mycket snabb. Först ger vi en kort översikt av vad Blazor är och hur det fungerar. Sedan pratar vi om vad man bör tänka på när man gör sin första Blazor applikation. Sist hinner vi med en demo där vi jämför Blazor med några av de frontend tekniker som är vanliga bland .Net utvecklare (ASP.Net, MVC, Angular, Vue, Javascript).

Online möte
Vi använder Zoom som är en känd plattform för videomöten. När du anmält dig så kommer du att få tillgång till en länk. Har man inte använt Zoom förut så får man en uppmaning att installera Zoom klienten. Det bör man acceptera. Det fungerar på alla plattformar och gör det möjligt att ha litet bättre bildkvalitet än t.ex. Google Meet som vi också testat.

Lösenord till Zoom: nforum

Datum: Tisdag 8 december

Tid: Vi börjar kl.17.00 och håller på till ca kl.19.00. Länken kommer att fungera en stund innan mötet så att man kan koppla upp sig och vara beredd i god tid.

Antal: För att kunna ha feedback på ett naturligt sätt så begränsar vi antalet till 100 personer. Observera att anmälan i Meetup inte är direkt kopplad till Zoom mötet. Om det blir fullt i Zoom så är det de som kopplar upp sig först som kommer in.

Video: Vi ser gärna att alla har video på, så att vi får en live känsla. Det gör det också lättare att ha feedback med handuppräckning och frågor efter föredragen.

Online event
This event has passed