shine(x)

R-Ladies Budapest
R-Ladies Budapest
Public group
Location image of event venue

Details

Menetrend:

18:00 -- 19:00 Adattranszformációs bevezető a tidyverse világba, 2. rész

19:00 -- 19:15 Szünet (gyors pizzázás, hogy bírjuk szusszal a végéig)

19:15 -- 20:15 Interaktív vizualizációk készítése shiny-val

20:15-től kötetlen program, jól megérdemelt pihenés

------------------------------------------------------------------------------

Adattranszformációs bevezető a tydiverse világba, 2. rész

A legutóbbi alkalommal megtanultuk a legfontosabb trükköket, hogyan lehet jobbra-balra-össze-vissza transzformálni a data frame-eket.

Nyárindítóként most megnézzük, hogyan lehet kombinálni több adatsort, például megtanuljuk

• mi az a join művelet és milyen típusai vannak

• milyen halmazműveletek értelmezettek a táblázatos adatsorokon

• hogyan tranformálunk hosszúból széles szerkezetbe?

Ajánlott előismeret: nincs.

Telepítési előkészület: a tidyverse csomaghalmaz és a maps csomag.

Figyelem: a tidyverse több, egymással kompatibilis csomag összefoglaló neve. A komplett környezet egy kattintással telepíthető a megszokott módon, mintha csak egy tetszőleges package lenne. Mindenesetre ha a szokásosnál kicsit több szöveget láttok a konzolban ne ijedjetek meg, sok mindent telepítetek a háttérben. :)

Két adatsorral dolgozunk majd:

• az egyik a már ismerős PISA adatsorunk : https://raw.githubusercontent.com/rladies/meetup-presentations_budapest/master/Meetup_2017_04_19/pisa_hun_small.csv

• a másik egy, a többi ország hallgatóit is tartalmazó adatsor: https://raw.githubusercontent.com/rladies/meetup-presentations_budapest/master/Meetup_2017_06_21/pisa_small.csv

A kiinduló szkript vázát itt találjátok: https://github.com/rladies/meetup-presentations_budapest/blob/master/Meetup_2017_06_21/dplyr_part2_exercises.R.

Kérünk Benneteket, telepítsétek a környezetet és letöltött adatsorral és szkript vázlattal érkezzetek.

------------------------------------------------------------------------------

Interaktív vizualizációk készítése shiny-val

A shiny R csomag lehetővé teszi egyszerűen interaktív weboldalak készítését kizárólag R-ben, bármi html vagy javascript tudás nélkül. Egy interaktív alkalmazás rengeteget segíthet egy adatelemzési folyamat során neked, az elemzőnek is, de kiválóan alkalmas az eredmények kommunikálására nem technikai emberek felé is. Az alkalom során egy reális példán végigmenve tekntjük át a legfontosabb építőelemeket, fogalmakat.

Ajánlott előismeret: nincs.

Telepítési előkészület: a shiny csomag.

Az adatsor amivel dolgozunk majd: https://github.com/rladies/meetup-presentations_budapest/blob/master/Meetup_2017_06_21/births_by_mother_age_and_education_raw.csv.zip

A kiinduló szkript vázát itt találjátok: https://github.com/rladies/meetup-presentations_budapest/tree/master/Meetup_2017_06_21/eu_births_shiny_app

---------------------------------------------------------------------------------

Természetesen minden segédanyagot megtaláltok majd utólag a weben, mégis nagyon jó lenne, ha minél többen hoznátok notebookokat, hogy ott helyben ki is tudjátok próbálni a kódrészleteket.

Hogyan készüljetek a meetupra?

Három dologra lesz szükségetek a gépeteken:

• Magára az R interpreterre ( http://cran.rapporter.net/ )

• Egy okos-ügyes fejlesztőkörnyezetre, ami segíti a hatékony munkát, ez a mi esetünkben az RStudio lesz ( https://www.rstudio.com/products/rstudio/download/ )

• Azokra a speciális csomagokra, amit az adott alkalmon részletesebben megismerünk: a júniusi meetup esetén ez a tydiverse és a shiny lesz.

A részletes telepítési lépéseket Windows operációs rendszer fölött itt találjátok (https://github.com/rladies/meetup-presentations_budapest/blob/9dc7f8e35f0467e31a814be5fc1ec033bf593630/Meetup_2017_03_23/03_23_install_guide.pdf). Ebben a data.table telepítését mutatjuk be, de a többi csomagé ugyanúgy működik.

Ha bármi gond adódna a telepítéssel/letöltéssel, kezdés előtt még nyugodtan kérdezzetek.