renderPrint({ "Restart and shine some Bitcoins"})

This is a past event

80 people went

Location image of event venue

Details

Boldog Új Évet minden lelkes R-Ladies tagnak!

Új energiákkal feltöltődve visszatérünk meetupjaink hagyományosabb formátumához, és két workshop jellegű előadással indítjuk az évet. Az este első felében lehetőséget kínálunk újabb tagjaink számára az R alapok megismerésére illetve felelevenítésére, a második felvonásban pedig interaktív Shiny applikáció építéssel és adatvizualizációval fogunk foglalkozni, egy Bitcoin tranzakciós adatforrást elemezve.

17:30 - 18:00 | Megérkezés, előkészületek

18:00 - 18:45 | Bevezetés / ismétlés az R alapokról (Klein Rita)

18:45 - 19:00 | Szünet, frissítők

19:00 - 20:15 | Blockchain, bitcoin, social networks - ismerkedés a fentiekkel egy Shiny applikáción keresztül (Orsós Mihály)

20:15 - 21:00 | Levezetés, pizzázás, beszélgetés

Az előadások tervezett tartalmát a lentiekben olvashatjátok, a szükséges anyagokat pedig az alábbi linken érhetititek el (folyamtosan kerülnek feltöltésre):

https://github.com/rladies/meetup-presentations_budapest/tree/master/Meetup_2019_01_21

--------------------------------------------------------------------------------------------

Klein Rita: Bevezetés / ismétlés az R alapokról

Mindazok számára, akik most ismerkednek az R programozás világávál, szeretnénk egy gyors áttekintést adni a legfontosabb funkciókról, amik segíthetik a további elmélyülést, illetve remélhetőleg emészhetőbbé teszik a második előadás témáit is.
Előismeretekre nincs szükség, de természetesen ha már van tapasztalatod más programnyelvekkel, illetve adatelemzési rutinokkal, az megkönnyíti a helyzetet.:)

A főbb pontok amikkel megismerkedünk:
- mi az RStudio és hogyan használjuk segítségével az R-t
- mit tud egy R csomag, hogyan fedezzük fel, töltsük be és használjuk őket
- milyen R objektumok és alap adatípusok vannak
- hogyan olvassunk be adatokat különféle formátumokból és forrásokból
- hogyan rendezzük, transzformáljuk és ábrázoljuk az adatainkat

R és RStudio telepítési segédletet a fenti linken találtok - kérünk titeket, hogy vagy otthon készítsétek elő a környezetet a számítógépeteken, vagy érkezzetek az előadások kezdete előtti sávban, hogy legyen idő megtenni a szükséges lépéseket - személyesen többen is tudunk majd segíteni a helyszínen.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Orsós Mihály: Blockchain, bitcoin, social networks - ismerkedés a fentiekkel egy Shiny applikáción keresztül

Hallottál már a Blockchainről? Esetleg a bitcoinról? Na és tudod-e, hogy létezik már egy Blockchain technológiára épülő social media network, a steemit.com? A steemit minden egyes tranzakciója publikusan bárki számára elérhető és lekérdezhető.

Az előadás során megismerkedhettek a shiny nagyon egyszerű logikájával. Megtanuljátok mi az a render, reactive value és hogy miért tartom jobbnak a plotly-t a ggplotnál.
Továbbá tanulmányozunk egy shiny alkalmazást, amely a steem blockchainen található tranzakciókat ábrázolja interaktív grafikonokon és teszi letölthetővé. A google analytics lehetővé teszi, hogy akár realtime monitorozd az alkalmazás nézettségét. Majd megismerhettek egy helyet, ahova ingyen lehet publikálni shiny alkalmazást.
Beszélünk arról is, hogy miért kell egy kis python tudás is az R-mellé, továbbá hogyan legyen átlátható, könnyen olvasható a shiny/R kódod.

A workshop során az alábbi csomagokat fogjuk használni, ha még nem használtátok őket, akkor érdemes őket előre telepíteni:

“shiny”
“plotly”
“DT”
“data.table”
“shinythemes”
“shinycssloaders”
“shinydashboard”
--------------------------------------------------------------------------------------------